![]() |
| Śledzie w pomidorach umami - z cebulą, anchois i suszonymi pomidorami |
Śledzie w pomidorach totalne umami
Smake naszych śledzi w pomidorach możemy podbić jeszcze nardziej, jeżeli do sosu pomidorowego dodamy dwa składniki. Przede wszystkim dodajemy fileciki z sardeli czyli anchois. Te malutkie słone rybki to bomba umami. Ale to nie koniec. Poza koncentratem pomidorowym do słoika ze śledziami dodajemy jeszcze suszone pomidory z oliwy. One też są bogate w ten nizwykły smak, dlatego wzmocnią jeszcze efekt dania. To wszystko, reszta to śledziowa klasyka. Zatem, do dzieła!
Składniki na śledzie w pomidorach z mnóstwem umami
- 4 filety śledziowe solonych (ok. 400 g), wymoczonych w wodzie z mlekiem
- 2 cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie filecików w sardeli (anchois) ok. 20 - 30 g
- ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 duża łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki pimenton
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić śledzie w pomidorach z cebulą, anchois i suszonymi pomidorami
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie ok. 2 - 3 godzin, a następnie odsączamy je i kroimy w paseczki szerokości ok. 1 cm.
Cebulę kroimy w cienkie piórka i wrzucamy na rozgrzaną, głęboką patelnię z olejem. Smażymy, aż będzie szklista. Możemy ją odrobinę posolić i pocukrować, dodajemy wędzoną paprykę. Zmniejszamy ogień pod patelnią i do cebuli dodajemy roztarte fileciki anchois - smażymy na bardzo małym ogniu razem ok. 10 minut - rybki muszą dokładnie połączyć się z cebulą.
Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i sos dusimy kolejne 7 minut. Zdejmujemy z ognia i do gorącego sosu dodajemy suszone pomidory z zalewy - wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy miód, musztardę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z solą uważamy, bo śledzie już są słone! Zostawiamy do wystygnięcia.
Filety śledziowe układamy w słoiku, każdą warstwę przekładając sosem pomidorowym. Zostawiamy na minimum 24 godz. w lodówce, jednak im dłużej się wszystko "przegryza", tym jest pyszniejsze.
![]() |
| Śledzie z pomidorami - pełne smaku umami |
Więcej przepisów na śledzie:
- sałatka śledziowa z burakiem i jajkiem
- śledzie po szwedzku w sosie jogurtowym
- śledzie z suszoną żurawiną i cebulą
- śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym
- śledzie po wileńsku z grzybami i pomidorami
- śledzie marynowane w zalewie octowej
- śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą
- wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym
- śledzie z powidłami i wędzoną papryką


Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię