Śledzie w pomidorach totalne umami

Śledzie w pomidorach umami - z cebulą, anchois i suszonymi pomidorami
Śledzie w pomidorach umami - z cebulą, anchois i suszonymi pomidorami
Śledzie w pomidorach z duszoną cebulą to klasyk na naszych stołach - są cudownie słodkie, lekko kwaśne i lekko słone. Ale ten klasyczny przepis możemy jeszcze podkręcić i do śledzi dodać mega dawkę umami! Dosłownie dwa dodatkowe składniki sprawiają, że smak tych pomidorowych śledzi jest po prostu obłędny. 

Śledzie w pomidorach totalne umami

Smake naszych śledzi w pomidorach możemy podbić jeszcze nardziej, jeżeli do sosu pomidorowego dodamy dwa składniki. Przede wszystkim dodajemy fileciki z sardeli czyli anchois. Te malutkie słone rybki to bomba umami. Ale to nie koniec. Poza koncentratem pomidorowym do słoika ze śledziami dodajemy jeszcze suszone pomidory z oliwy. One też są bogate w ten nizwykły smak, dlatego wzmocnią jeszcze efekt dania. To wszystko, reszta to śledziowa klasyka. Zatem, do dzieła! 

Składniki na śledzie w pomidorach z mnóstwem umami

  • 4 filety śledziowe solonych (ok. 400 g), wymoczonych w wodzie z mlekiem
  • 2 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie filecików w sardeli (anchois) ok. 20 - 30 g
  • ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki pimenton
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić śledzie w pomidorach z cebulą, anchois i suszonymi pomidorami

Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie ok. 2 - 3 godzin, a następnie odsączamy je i kroimy w paseczki szerokości ok. 1 cm.
Cebulę kroimy w cienkie piórka i wrzucamy na rozgrzaną, głęboką patelnię z olejem. Smażymy, aż będzie szklista. Możemy ją odrobinę posolić i pocukrować, dodajemy wędzoną paprykę. Zmniejszamy ogień pod patelnią i do cebuli dodajemy roztarte fileciki anchois - smażymy na bardzo małym ogniu razem ok. 10 minut - rybki muszą dokładnie połączyć się z cebulą.
Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i sos dusimy kolejne 7 minut. Zdejmujemy z ognia i do gorącego sosu dodajemy suszone pomidory z zalewy - wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy miód, musztardę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z solą uważamy, bo śledzie już są słone! Zostawiamy do wystygnięcia. 
Filety śledziowe układamy w słoiku, każdą warstwę przekładając sosem pomidorowym. Zostawiamy na minimum 24 godz. w lodówce, jednak im dłużej się wszystko "przegryza", tym jest pyszniejsze.

Komentarze