![]() |
| Inlagd sill, czyli śledzie marynowane po szwedzku w sosie jogurtowym |
Do zrobienia tych przepysznych śledzi używam zamarynowanych wcześniej śledzi w słodkiej marynacie octowej z czerwoną cebulą, marchewką i przyprawami korzennymi, czyli słynnych inlagd sill. Są tak pyszne, że wystarczy kilka prostych dodatków i powstaje kolejne doskonałe danie, którym można rozkoszować się nie tylko przy okazji Bożego Narodzenia lub ostatków. Polecam przepis na śledzie w skandynawskim stylu, czyli śledzie marynowane po szwedzku w sosie jogurtowym z jabłuszkiem. Smacznego!
Składniki na śledzie po szwedzku w sosie jogurtowym
- 4 płaty śledzi marynowanych po szwedzku inlagd sill (w słodkiej zalewie octowej z cebulą i marchewką)
- 1 winne jabłko
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka delikatnej musztardy
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- szczypta białego pieprzu
- koperek do dekoracji
- ewentualnie szczypta soli i cukru do smaku
Przygotowanie śledzi po szwedzku z sosie jogurtowym
Kawałki śledzia odsączamy z zalewy, razem z zamarynowaną cebulką i krążkami marchewki (dodają pięknego koloru i chrupkości). Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub zapałki.
W misce mieszamy składniki na sos jogurtowy - jogurt, majonez, musztardę, skórkę z cytryny. Sos doprawiamy solą, białym pieprzem i cukrem.
Do sosu przekładamy odsączone śledzie z cebulą, dodajemy jabłko i mieszamy. Odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzły - najlepiej na całą noc.
Przed podaniem śledzie posypujemy koperkiem, w końcu to śledzie po szwedzku ;)
![]() |
| Śledzie marynowane w sosie jogurtowym |
Więcej przepisów na śledzie:
- sałatka śledziowa z burakiem i jajkiem
- śledzie z suszoną żurawiną i cebulą
- śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym
- śledzie po wileńsku z grzybami i pomidorami
- śledzie marynowane w zalewie octowej
- śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą
- wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym
- śledzie z powidłami i wędzoną papryką


Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię