Śledzie po szwedzku w sosie jogurtowym

Inlagd sill, czyli śledzie marynowane po szwedzku w sosie jogurtowym
Inlagd sill, czyli śledzie marynowane po szwedzku w sosie jogurtowym

Do zrobienia tych przepysznych śledzi używam zamarynowanych wcześniej śledzi w słodkiej marynacie octowej z czerwoną cebulą, marchewką i przyprawami korzennymi, czyli słynnych inlagd sill. Są tak pyszne, że wystarczy kilka prostych dodatków i powstaje kolejne doskonałe danie, którym można rozkoszować się nie tylko przy okazji Bożego Narodzenia lub ostatków. Polecam przepis na śledzie w skandynawskim stylu, czyli śledzie marynowane po szwedzku w sosie jogurtowym z jabłuszkiem. Smacznego!

Składniki na śledzie po szwedzku w sosie jogurtowym

  • 4 płaty śledzi marynowanych po szwedzku inlagd sill (w słodkiej zalewie octowej z cebulą i marchewką)
  • 1 winne jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka delikatnej musztardy
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • szczypta białego pieprzu
  • koperek do dekoracji
  • ewentualnie szczypta soli i cukru do smaku

Przygotowanie śledzi po szwedzku z sosie jogurtowym

Kawałki śledzia odsączamy z zalewy, razem z zamarynowaną cebulką i krążkami marchewki (dodają pięknego koloru i chrupkości). Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub zapałki.

W misce mieszamy składniki na sos jogurtowy - jogurt, majonez, musztardę, skórkę z cytryny. Sos doprawiamy solą, białym pieprzem i cukrem.

Do sosu przekładamy odsączone śledzie z cebulą, dodajemy jabłko i mieszamy. Odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzły - najlepiej na całą noc.

Przed podaniem śledzie posypujemy koperkiem, w końcu to śledzie po szwedzku ;)

Śledzie marynowane w sosie jogurtowym
Śledzie marynowane w sosie jogurtowym

Więcej przepisów na śledzie:

Komentarze