Śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym

 

Śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym
Śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym - świetne jako wigilijna przystawka

Śledzie z żurawiną w delikatnym sosie jogurtowo-chrzanowym to bardzo smaczna i bardzo elegancka przekąska. Te pyszne rybki często podaję w niewielkich szklaneczkach, gdzie pięknie się prezentują i są wygodne do zjedzenia. Przygotowanie tych śledzików jest bardzo proste i w miarę szybkie - jak na śledzie. Oto przepis na śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym, które możemy podać jako wigilijną przystawkę lub na każdą inną okazję.

Składniki na śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym

  • 4 filety śledziowe w oleju 
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 mała cebula biała lub czerwona
  • garść suszonej żurawiny
  • kilka ziaren gorczycy
  • szczypta majeranku
  • cukier do smaku

Przygotowanie śledzi z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym

Filety ze śledzia kroimy w kostkę ok. 2  na 2 cm i wrzucamy do słoika razem z kilkoma łyżkami oleju,  którym były zalane. Dorzucamy majeranek, gorczycę, suszoną żurawinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i blanszujemy minutę we wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzoną i osuszoną cebulę również dodajemy do śledzi w słoiku. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem przygotowujemy sos jogurtowo-chrzanowy, czyli mieszamy chrzan z jogurtem grecki i delikatnie doprawiamy cukrem, jeżeli jest zbyt kwaśny. Sosu nie solimy, ponieważ powinien stanowić przeciwwagę dla słonych śledzi.
Śledzie z żurawiną, chrzanem i jogurtem najczęściej podaję w szklaneczkach
Śledzie z żurawiną, chrzanem i jogurtem najczęściej podaję w szklaneczkach

Śledzie delikatnie odsączamy z nadmiaru oleju i układamy w szklaneczkach lub na salaterce warstwami - warstwa sosu chrzanowego na przemian z warstwą śledzi z cebulką i żurawiną. Kilka żurawinek warto ułożyć na wierzchu dania, bo pięknie prezentują się na tle białego sosu chrzanowego. Podajemy schłodzone. 
Te śledziki są naprawdę pyszne - połączenie słonych śledzi, pikantnego sosu chrzanowego i cierpko-słodkiej żurawiny z nutą majeranku stanowi bardzo ciekawą kompozycję. Serdecznie polecam i życzę smacznego!
Kilka żurawinek warto ułożyć na wierzchu dania, bo pięknie prezentują się na tle białego sosu chrzanowego
Kilka żurawinek warto ułożyć na wierzchu dania, bo pięknie prezentują się na tle białego sosu chrzanowego

Komentarze