Śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym - świetne jako wigilijna przystawka |
Śledzie z żurawiną w delikatnym sosie jogurtowo-chrzanowym to bardzo smaczna i bardzo elegancka przekąska. Te pyszne rybki często podaję w niewielkich szklaneczkach, gdzie pięknie się prezentują i są wygodne do zjedzenia. Przygotowanie tych śledzików jest bardzo proste i w miarę szybkie - jak na śledzie. Oto przepis na śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym, które możemy podać jako wigilijną przystawkę lub na każdą inną okazję.
Składniki na śledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym
- 4 filety śledziowe w oleju
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki chrzanu
- 1 mała cebula biała lub czerwona
- garść suszonej żurawiny
- kilka ziaren gorczycy
- szczypta majeranku
- cukier do smaku
Przygotowanie śledzi z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym
Filety ze śledzia kroimy w kostkę ok. 2 na 2 cm i wrzucamy do słoika razem z kilkoma łyżkami oleju, którym były zalane. Dorzucamy majeranek, gorczycę, suszoną żurawinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i blanszujemy minutę we wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzoną i osuszoną cebulę również dodajemy do śledzi w słoiku. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem przygotowujemy sos jogurtowo-chrzanowy, czyli mieszamy chrzan z jogurtem grecki i delikatnie doprawiamy cukrem, jeżeli jest zbyt kwaśny. Sosu nie solimy, ponieważ powinien stanowić przeciwwagę dla słonych śledzi.
Śledzie delikatnie odsączamy z nadmiaru oleju i układamy w szklaneczkach lub na salaterce warstwami - warstwa sosu chrzanowego na przemian z warstwą śledzi z cebulką i żurawiną. Kilka żurawinek warto ułożyć na wierzchu dania, bo pięknie prezentują się na tle białego sosu chrzanowego. Podajemy schłodzone.
Te śledziki są naprawdę pyszne - połączenie słonych śledzi, pikantnego sosu chrzanowego i cierpko-słodkiej żurawiny z nutą majeranku stanowi bardzo ciekawą kompozycję. Serdecznie polecam i życzę smacznego!
Kilka żurawinek warto ułożyć na wierzchu dania, bo pięknie prezentują się na tle białego sosu chrzanowego |
Więcej przepisów na śledzie:
- sałatka śledziowa z burakiem i jajkiem
- śledzie z suszoną żurawiną i cebulą
- śledzie po wileńsku z grzybami i pomidorami
- śledzie marynowane w zalewie octowej
- śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą
- wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym
- śledzie z powidłami i wędzoną papryką
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię