Śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton

Śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton
Śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton

Śledzie z powidłami i dymnym posmakiem pimentonu i śliwek są naprawdę warte wypróbowania. Mają głęboki, dymny smak, przełamany słodyczą śliwek i pomidorów, połączony z ich kwaskowatą nutą. Do tych śledzi używam domowego powidła, smażonego bez dodatku cukru, dlatego rybki wychodzą raczej wytrawne. Ale w wersji słodszej też są bardzo smaczne. Jednak nie każdemu muszą smakować śledzie z "wędzonką". Jeżeli nie lubicie posmaku dymu z wędzenia papryki i śliwek, wystarczy wędzone śliwki zastąpić suszonymi kalifornijskimi, a pimenton odrobiną chili :) Śledzie też będą znakomite.

Składniki na śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton

  • 3 filety ze śledzia solone 
  • 1 cebula
  • 4 łyżki powideł bez cukru (najlepiej domowych)
  • 4 wędzone śliwki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pimentonu pikantnego (wędzonej papryki)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • pieprz do smaku

Przygotowanie śledzi w powidłach z wędzoną papryką pimenton

Śledzie płuczemy z nadmiaru soli - przez 2 godziny moczymy je z lodowatej wodzie. Następnie odcedzamy i wstawiamy do lodówki. 
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż będzie szklista i miękka. Wtedy dodajmy powidła, śliwki pokrojone w paseczki, koncentrat pomidorowy i pimenton lub chili. Wszystko dusimy kilka minut. Jeżeli jest bardzo gęste, możemy dodać kilka łyżek gorącej wody. Na koniec sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Teraz zostawiamy go do wystygnięcia.
W słoiku układamy na przemian warstwę sosu z powideł i warstwę śledzi. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy na minimum 24 godziny. Podajemy zimne z dodatkiem bagietki. Jest pyszne! Smacznego!


Śledzie przegryzają się w słoiku z sosem z powideł z pimentonem
Śledzie przegryzają się w słoiku z sosem z powideł z pimentonem

Więcej przepisów na śledzie:


Śledzie z powidłami i pimentonem - głęboki, dymny smak
Śledzie z powidłami i pimentonem - głęboki, dymny smak



Komentarze