Śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton |
Śledzie z powidłami i dymnym posmakiem pimentonu i śliwek są naprawdę warte wypróbowania. Mają głęboki, dymny smak, przełamany słodyczą śliwek i pomidorów, połączony z ich kwaskowatą nutą. Do tych śledzi używam domowego powidła, smażonego bez dodatku cukru, dlatego rybki wychodzą raczej wytrawne. Ale w wersji słodszej też są bardzo smaczne. Jednak nie każdemu muszą smakować śledzie z "wędzonką". Jeżeli nie lubicie posmaku dymu z wędzenia papryki i śliwek, wystarczy wędzone śliwki zastąpić suszonymi kalifornijskimi, a pimenton odrobiną chili :) Śledzie też będą znakomite.
Składniki na śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton
- 3 filety ze śledzia solone
- 1 cebula
- 4 łyżki powideł bez cukru (najlepiej domowych)
- 4 wędzone śliwki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pimentonu pikantnego (wędzonej papryki)
- 1 łyżka oleju do smażenia
- pieprz do smaku
Przygotowanie śledzi w powidłach z wędzoną papryką pimenton
Śledzie płuczemy z nadmiaru soli - przez 2 godziny moczymy je z lodowatej wodzie. Następnie odcedzamy i wstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż będzie szklista i miękka. Wtedy dodajmy powidła, śliwki pokrojone w paseczki, koncentrat pomidorowy i pimenton lub chili. Wszystko dusimy kilka minut. Jeżeli jest bardzo gęste, możemy dodać kilka łyżek gorącej wody. Na koniec sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Teraz zostawiamy go do wystygnięcia.
W słoiku układamy na przemian warstwę sosu z powideł i warstwę śledzi. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy na minimum 24 godziny. Podajemy zimne z dodatkiem bagietki. Jest pyszne! Smacznego!
Śledzie przegryzają się w słoiku z sosem z powideł z pimentonem |
Więcej przepisów na śledzie:
Śledzie z powidłami i pimentonem - głęboki, dymny smak |
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię