Śledzie marynowane w zalewie octowej

Śledzie marynowane w zalewie octowej i oleju
Śledzie marynowane w zalewie octowej i oleju

Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem egzotycznych przypraw lub owoców, marynowane w winie albo w musztardzie. Warto jednak wrócić do kulinarnych śledziowych korzeni i przygotować tradycyjne śledzie w occie. Polecam przepis na śledzie marynowane w zalewie octowej w wersji tradycyjnej -  z cebulą i olejem.

Składniki na śledzie w zalewie octowej

  • 8 filetów śledziowych (solonych)
  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 3  goździki
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • sól i cukier do smaku

Jak przygotować śledzie marynowane w occie

Do marynowania najlepsze będą duże, tłuste filety a’la matjas. Śledzie  zalewamy wodą i odstawiamy na minimum godzinę, ale najlepiej żeby moczyły się 4 do 5 godzin. Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.

W czasie, gdy odmaczamy ryby przygotowujemy marynatę octową do śledzi. Do garnka wlewamy wodę z octem i dodajemy cukier i doprawiamy solą. Płyn zagotowujemy i dodajemy przyprawy – goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Wszystko gotujemy ok. 10 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.

W słoiku układamy kawałki śledzia i zalewamy wystudzoną zalewą octową. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, ale najlepiej na 2 dni.

Po 12 godzinach lub dwu dniach marynowania, odsączamy śledzie z zalewy octowej. Cebulę kroimy w piórka i blanszujemy ją na minutę we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Następnie odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zamarynowane śledzie ponownie układamy w słoiku, każdą warstwę przekładając sparzoną cebulą. Wszystko zalewamy olejem i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Marynowane śledzie w zalewie octowej są gotowe. Z tego przepisu można przygotować także rolmopsy lub marynowane płaty śledziowe. Przed marynowaniem nie kroimy filetów w kawałki, tylko pozostawiamy je w całości lub zwijamy w rolmopsy z dodatkiem kiszonych ogórków lub marynowanej papryki.

Komentarze