![]() |
Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą |
Dzielę się z Wami wyjątkowym przepisem na przepyszne śledzie z niecodziennym dodatkiem, jakiem jest chutney śliwkowy. Kompozycja smaków i przypraw jest naprawdę wyjątkowa. Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą są przepyszne i na pewno zachwycą gości. Możemy je podać na każdą okazję, nie tylko na Boże Narodzenia, ale w tym czasie wyjątkowo dobrze.
Chutney do śledzi
Do moich śledzi dodaję domowy chutney ze śliwek, a czasami ze śliwek i jabłek, ale z powodzeniem możecie wykorzystać gotowy chutney ze sklepu. Chutney to połączenie słodkości, kwasowości i ostrych korzennych przypraw, zatem idealnie pasuje do śledzi. Do tego słodki przecier pomidorowy i lekko skarmelizowana duszona cebula - to wszystko razem daje naprawdę fenomenalny efekt.
Składniki na śledzie z chutneyem śliwkowym
- 3 płaty solonych śledzi
- 3 cebule
- 6 dużych łyżek chutneyu śliwkowego
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
- świeżo mielony pieprz
- świeży listek laurowy
- kilka suszonych żurawin do dekoracji
Jak zrobić śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą
Płaty śledziowe dokładnie płuczemy z solanki i moczymy ok. 3 godz. w wodzie gazowanej lub mleku. Następnie dokładnie je osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
Przygotowujemy sos do śledzi. Cebulę bardzo cienko kroimy w piórka lub półplasterki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy na mocnym ogniu, a następnie zmniejszamy go i dusimy cebulę ok. 10 minut - musi być miękka, złota, ale nie przypalona.
Do uduszonej cebuli dodajemy chutney śliwkowy i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy chwilę z cebulą, aby smaki się połączyły. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt kwaśny, możemy go lekko dosłodzić. Nie dodajemy soli, ponieważ słony smak będzie ze śledzi. Sos zostawiamy do ostygnięcia.
![]() |
Śledzie układamy w słoiku i przekładamy chutneyem z cebulą |
W wyparzonych słoikach na dno dajemy warstwę sosu, a następnie na przemian układamy kawałeczki śledzi i sos cebulowo-chutneyowo-pomidorowy. Na wierzchu każdego słoika układamy świeży listek laurowy i kilka owoców suszonej żurawiny. Ta dekoracja nie jest konieczna, ale pięknie się prezentuje i dodaje kolejne nuty smakowe.
Śledzie marynujemy w sosie minimum 12 godzin, ale najlepsze są gdy "przegryzają się" 2 do 3 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię