Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą

Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą
Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą

Dzielę się z Wami wyjątkowym przepisem na przepyszne śledzie z niecodziennym dodatkiem, jakiem jest chutney śliwkowy. Kompozycja smaków i przypraw jest naprawdę wyjątkowa. Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą są przepyszne i na pewno zachwycą gości. Możemy je podać na każdą okazję, nie tylko na Boże Narodzenia, ale w tym czasie wyjątkowo dobrze.

Chutney do śledzi

Do moich śledzi dodaję domowy chutney ze śliwek, a czasami ze śliwek i jabłek, ale z powodzeniem możecie wykorzystać gotowy chutney ze sklepu. Chutney to połączenie słodkości, kwasowości i ostrych korzennych przypraw, zatem idealnie pasuje do śledzi. Do tego słodki przecier pomidorowy i lekko skarmelizowana duszona cebula - to wszystko razem daje naprawdę fenomenalny efekt. 

Składniki na śledzie z chutneyem śliwkowym

  • 3 płaty solonych śledzi
  • 3 cebule
  • 6 dużych łyżek chutneyu śliwkowego
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży listek laurowy
  • kilka suszonych żurawin do dekoracji

Jak zrobić śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą 

Płaty śledziowe dokładnie płuczemy z solanki i moczymy ok. 3 godz. w wodzie gazowanej lub mleku. Następnie dokładnie je osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
Przygotowujemy sos do śledzi. Cebulę bardzo cienko kroimy w piórka lub półplasterki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy na mocnym ogniu, a następnie zmniejszamy go i dusimy cebulę ok. 10 minut - musi być miękka, złota, ale nie przypalona.
Do uduszonej cebuli dodajemy chutney śliwkowy i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy chwilę z cebulą, aby smaki się połączyły. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt kwaśny, możemy go lekko dosłodzić. Nie dodajemy soli, ponieważ słony smak będzie ze śledzi. Sos zostawiamy do ostygnięcia.

Śledzie układamy w słoiku i przekładamy chutneyem z cebulą
Śledzie układamy w słoiku i przekładamy chutneyem z cebulą

W wyparzonych słoikach na dno dajemy warstwę sosu, a następnie na przemian układamy kawałeczki śledzi i sos cebulowo-chutneyowo-pomidorowy. Na wierzchu każdego słoika układamy świeży listek laurowy i kilka owoców suszonej żurawiny. Ta dekoracja nie jest konieczna, ale pięknie się prezentuje i dodaje kolejne nuty smakowe.
Śledzie marynujemy w sosie minimum 12 godzin, ale najlepsze są gdy "przegryzają się" 2 do 3 dni.

Komentarze