Śledzie z suszonymi owocami, czyli świąteczne śledzie tutti frutti

Śledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti
Śledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti

Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie tutti frutti świetnie sprawdzą się jako wigilijna przystawka, a także jako zimna przekąska w czasie sylwestrowej imprezy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na owocowe śledzie.  

Składniki potrzebne na śledzie z suszonymi owocami (śliwkami, rodzynkami i żurawiną)

  • 6 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek - wędzonych i kalifornijskich (wymieszanych)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 10 ziaren gorczycy
  • 10 ziaren kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 

Porcja na jeden litrowy słoik.

Jak przygotować śledzie z suszonymi owocami

Solone filety śledziowe płuczemy i przez ok. 3 godz. moczymy w wodzie mineralnej lub wodzie z mlekiem. Następnie filety osuszamy i kroimy na 4 lub 5 części. Cebulę kroimy w cienkie piórka. 

W litrowym słoju warstwami układamy cebulę, przyprawy, śledzie oraz suszone owoce - można je wymieszać lub układać na przemian warstwy żurawiny, śliwek i rodzynek. Na wierzchu układamy cebulę. Tak przygotowane śledzie z owocami i cebulą zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dopełniamy olejem rzepakowym. 

Słoik ze śledziami wstawiamy do lodówki - najlepiej na dwa, a nawet trzy tygodnie. Raz dziennie słoik odwracamy, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły i zrównoważyły.   


Śledzie z suszonymi owocami marynują się w słoiku
Śledzie z suszonymi owocami marynują się w słoju

Więcej przepisów na śledzie: Śledzie z suszoną żurawiną, Śledzie w marynacie octowej, Wigilijne śledzie z oliwą i sokiem cytrynowym

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Wigilijna kapusta z grzybami, Krokiety orzechowe, Kotlety z suszonych grzybów, Pierniki z żytniej mąki, Staropolski piernik dojrzewający 

Komentarze