Wigilijna kapusta z grzybami |
Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem.
Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna część ugotowanych grzybów. Ale proporcje można ustawić według własnego upodobania oraz naszych grzybowych możliwości. Gdy mamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu uzyskać właściwy smak.
Składniki na wigilijną kapustę z grzybami
- 0,5 l suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 l wody
- 1 mały ziemniak
- Sól, pieprz i miód do smaku
Kiszoną kapustę, gdy jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy 0,5 litra wody i gotujemy w odkrytym garnku przez 15 min. Gdy kapusta zmięknie odcedzamy ją na sicie.
Wymoczone i ugotowane grzyby odcedzamy z wywaru i kroimy w paseczki. Wywar oczywiście zostawiamy. Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu o grubym dnie podgrzewamy olej i łyżkę masła. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy aż się zeszkli. Wtedy do cebuli dorzucamy pokrojone grzyby. Wszystko chwilę smażymy.
Na koniec do rondla wrzucamy podgotowaną kapustę. Jeżeli jest gruba szatkowana można ją trochę posiekać. Teraz przez 15 minut dusimy kapustę z grzybami podlewając ją wywarem z gotowania grzybów. Na koniec, zamiast zasmażki z mąki, dodajemy surowego ziemniaka utartego na bardzo drobnej tarce. Kapustę dusimy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje.
Przed podaniem do naszej gorącej wigilijnej kapusty z grzybami dodajemy łyżkę masła, które zapewni aksamitną konsystencję dania.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię