Kotleciki z suszonych grzybów

Kotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków


Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego wigilijnego menu, jednak na szczęście, za sprawą starego zeszytu, znów podaję to pyszne danie. Starałam się jak najlepiej oddać proporcje z babcinego zeszytu, bo ważenie suszonych grzybów tam nie istniało :)

Składniki na kotlety z suszonych grzybów

  • 0,5 l suszonych prawdziwków (ok. 8 - 10 dag grzybów)
  • 1 bułka, czerstwa
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 cebula, mała
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bułki tartej do panierowania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Zaczynamy od przygotowania grzybów. Suszone prawdziwki płuczemy i zalewamy zimną wodą na 12 godzin. Gdy grzyby namokną gotujemy je w wodzie, w której się moczyły ok. 35 - 40 minut. Grzyby odcedzamy, a wywar zostawiamy do barszczu lub kapusty z grzybami.

Bułkę rozdrabniamy i moczymy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maślę. Teraz grzyby oraz odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

Masę grzybową łączymy z podsmażoną cebulką oraz jajkiem. Jeżeli jest zbyt rzadki można zagęścić go bułką tartą. Wszystko doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Grzybowe kotleciki smażymy na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni.

Kotleciki grzybowe można podawać do barszczu (zamiast uszek), jako dodatek do kapusty z grzybami oraz do smażonego karpia. Smacznego :)

Wigilijne przepisy: Krokiety orzechowo-ziemniaczane, Staropolski piernik dojrzewający, Wigilijne śledzie marynowane w oliwie i cytrynie, Żytnie pierniczki

Komentarze