Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na fit pierniki!


Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru

Dziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej. Po pierwsze te żytnie pierniki nie zawierają mąki pszennej, a dodatkowo są pieczone bez dodatku białego cukru, tłuszczu i jajek. Do tego wspaniale smakują i mogą być jedzone przez kilka miesięcy po świętach. Żytnie pierniki można też znaleźć w przepisach na tak zwane pierniczki warszawskie.

Składniki na pierniczki z mąki żytniej

  • 250 g mąki żytniej
  • 250 ml naturalnego miodu, najlepiej gryczanego lub spadziowego
  • 25 ml spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego

Mąkę żytnią musimy najpierw uprażyć. W tym celu wsypujemy ją do dużego rondla i podgrzewamy, aż zmieni kolor na beżowy i zacznie mocno dymić. Gorącą mąkę zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. W tym czasie rozpuszczamy miód, jeżeli jest gęsty i nie ma płynnej konsystencji.

Do gorącej mąki wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Póki mąka jest gorąca w mieszaniu najlepiej pomóc sobie trzonkiem od drewnianej łyżki. Do ciepłej mąki z miodem dodajemy przyprawę korzenną, wlewamy spirytus i dodajemy skórkę pomarańczową. Jeżeli nie mamy domowej przyprawy korzennej, musimy dodać większa porcję gotowej mieszanki i oczywiście szczyptę pieprzu. Sodę rozpuszczamy w pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta.

Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte i sprężyste. Dobrze wyrobione ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki oraz od blatu lub naczynia.

Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasz żytnie pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Pierniczki są bardzo zwarte i praktycznie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia.

Upieczone ciastka studzimy na desce lub kratce. Żytnie pierniczki po upieczeniu są dość twarde więc przekładamy je do szczelnego słoja lub puszki, aby zmiękły i nabrały wilgoci. Aby ciasteczka szybciej zmiękły do puszki wkładamy skórki z owoców - jabłek, pomarańczy i banana. Ta kompozycja zapewni wyjątkowy aromat pierniczków oraz niepowtarzalny smak. Po kilku dniach leżakowania ze skórkami pierniki są gotowe do zdobienia i jedzenia.

Gorąco polecam: Przepis na domową skórkę pomarańczową, Przepis na korzenną przyprawę do piernika, Domowy syrop żurawinowy bez gotowania, Przepis na korzenne ciasteczka z lukrem

Pierniczki możemy tradycyjnie ozdobić lukrem z białek, lukrem z cukru pudru i wody, cukrowymi pisakami lub czekoladą. Natomiast jeśli chcemy mieć fit ciastka zostawiamy je bez dodatkowych ozdób. Ewentualnie możemy oprószyć je odrobiną gorzkiego kakao. To tylko podkreśli wyjątkowy smak przedwojennych pierniczków z mąki żytniej - bez dodatku cukru, jajek oraz tłuszczu.

Pierniczki żytnie bez lukrowych dekoracji





Komentarze

  1. Witam.
    Czy można nie dodawać spirytusu?
    Lub czy można go czymś zastąpić?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirytus nie jest konieczny, można dodać wódkę czystą lub smakową np. wiśniówkę. Można też zupełnie zrezygnować z dodawania alkoholu. Życzę udanych wypieków i pysznych pierniczków :)

      Usuń
  2. Witam. Mąka ma być typ 720?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mąka żytnia typ 720. Trzeba ją dobrze uprażyć.

      Usuń
  3. Wytrawne, oryginalne pierniczki, bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi nie wyszło:(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię