Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru |
Dziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej. Po pierwsze te żytnie pierniki nie zawierają mąki pszennej, a dodatkowo są pieczone bez dodatku białego cukru, tłuszczu i jajek. Do tego wspaniale smakują i mogą być jedzone przez kilka miesięcy po świętach. Żytnie pierniki można też znaleźć w przepisach na tak zwane pierniczki warszawskie.
Składniki na pierniczki z mąki żytniej
- 250 g mąki żytniej
- 250 ml naturalnego miodu, najlepiej gryczanego lub spadziowego
- 25 ml spirytusu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego
Mąkę żytnią musimy najpierw uprażyć. W tym celu wsypujemy ją do dużego rondla i podgrzewamy, aż zmieni kolor na beżowy i zacznie mocno dymić. Gorącą mąkę zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. W tym czasie rozpuszczamy miód, jeżeli jest gęsty i nie ma płynnej konsystencji.
Do gorącej mąki wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Póki mąka jest gorąca w mieszaniu najlepiej pomóc sobie trzonkiem od drewnianej łyżki. Do ciepłej mąki z miodem dodajemy przyprawę korzenną, wlewamy spirytus i dodajemy skórkę pomarańczową. Jeżeli nie mamy domowej przyprawy korzennej, musimy dodać większa porcję gotowej mieszanki i oczywiście szczyptę pieprzu. Sodę rozpuszczamy w pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta.
Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte i sprężyste. Dobrze wyrobione ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki oraz od blatu lub naczynia.
Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasz żytnie pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Pierniczki są bardzo zwarte i praktycznie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia.
Upieczone ciastka studzimy na desce lub kratce. Żytnie pierniczki po upieczeniu są dość twarde więc przekładamy je do szczelnego słoja lub puszki, aby zmiękły i nabrały wilgoci. Aby ciasteczka szybciej zmiękły do puszki wkładamy skórki z owoców - jabłek, pomarańczy i banana. Ta kompozycja zapewni wyjątkowy aromat pierniczków oraz niepowtarzalny smak. Po kilku dniach leżakowania ze skórkami pierniki są gotowe do zdobienia i jedzenia.
Gorąco polecam: Przepis na domową skórkę pomarańczową, Przepis na korzenną przyprawę do piernika, Domowy syrop żurawinowy bez gotowania, Przepis na korzenne ciasteczka z lukrem
Pierniczki możemy tradycyjnie ozdobić lukrem z białek, lukrem z cukru pudru i wody, cukrowymi pisakami lub czekoladą. Natomiast jeśli chcemy mieć fit ciastka zostawiamy je bez dodatkowych ozdób. Ewentualnie możemy oprószyć je odrobiną gorzkiego kakao. To tylko podkreśli wyjątkowy smak przedwojennych pierniczków z mąki żytniej - bez dodatku cukru, jajek oraz tłuszczu.
Pierniczki żytnie bez lukrowych dekoracji |
Witam.
OdpowiedzUsuńCzy można nie dodawać spirytusu?
Lub czy można go czymś zastąpić?
Pozdrawiam
Spirytus nie jest konieczny, można dodać wódkę czystą lub smakową np. wiśniówkę. Można też zupełnie zrezygnować z dodawania alkoholu. Życzę udanych wypieków i pysznych pierniczków :)
UsuńWitam. Mąka ma być typ 720?
OdpowiedzUsuńTak, mąka żytnia typ 720. Trzeba ją dobrze uprażyć.
UsuńWytrawne, oryginalne pierniczki, bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńMi nie wyszło:(
OdpowiedzUsuńNiestety pół godziny ugniatania i nie chce się zlepić :(
OdpowiedzUsuń