Domowa skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze

Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny.

Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze

  • Skórki z dwóch pomarańczy
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 - 3 łyżki wody 

WAŻNE! Do przygotowania domowej skórki używamy wyłącznie owoców z upraw ekologicznych! 

Zaczynamy od dokładnego wymycia pomarańczy w gorącej wodzie i wyszorowania skórki. Owoce osuszamy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to nacinając skórkę pionowo od szypułki do spodu owocu i zdjąć ćwiartki rękoma. W ten sposób powstaną cztery łódeczki. Pozostałe owoce oczywiście zjadamy ;)

Skórki oczyszczamy z nadmiaru białego albedo i przez moczymy w czystej wodzie przez 1 do 2 godzin. Następnie wymoczone skórki odsączamy i kroimy w drobną kostkę.

Do rondla lub głębokiej patelni wrzucamy pokrojone skórki pomarańczowe i wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Smażymy wszystko na średnim ogniu ok. 25 - 30 minut. Początkowo z cukru i płynu wytworzy się gość gęsty syrop, który w miarę kandyzowania będzie odparowywał.

Skórka pomarańczowa w trakcie smażenia

Ostatecznie syrop zupełnie wyparuje i zamieni się cukrową powłoczkę na kawałkach pomarańczowej skórki.  Nie można dopuścić do przypalenia się cukru. Jeżeli syrop będzie się zbyt szybko redukował, w trakcie smażenia można dodać odrobinę wody.
Warto sprawdzić: Jak suszyć żurawinę, Marmolada pomarańczowa z dynią, Syrop z jeżyn bez gotowania
Skórka jest gotowa gdy jest szklista i w całości pokryta warstwą cukrowego lukru. Gorące skórki rozkładamy na dużym talerzu do wystygnięcia. Następnie wsypujemy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Z tej procji przygotujemy dwa słoiczki skórki po ok. 200 ml.

Komentarze