|
Przepis na syrop z jeżyn bez gotowania |
To jest syrop, który Was naprawdę zachwyci. Bomba witaminowa, która w deszczowe wieczory przywoła pachnące lato! Uwaga! To jest syrop bez gotowania, wszystkie cenne składniki pozostają w naszych butelkach lub słoikach!
Składniki na syrop z jeżyn:
- Jeżyny
- Cukier
- Kwasek cytrynowy
Czyste, niemyte jeżyny rozgnieść drewnianą łyżką lub pałką. Z rozgniecionych owoców wycisnąć sok przez bardzo drobne sito lub sterylną gazę. Sok przelać do szklanego naczynia i pozostawić na ok. 12 godz. aby opadły resztki miąższu. Do soku dodać cukier, w proporcji 15 gad cukru na litr soku. Wszystko podgrzewać przez ok. 15 minut. Płyn powinien być gorący ale nie można go zagotować. Pod koniec podgrzewania dodać kwasek cytrynowy ok. pół łyżeczki na litr soku. Przelać do wyparzonych słoików lub butelek, dokładnie zakręcić czystymi nakrętkami, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem lub grubym ręcznikiem. Wystudzony syrop trzeba przechowywać w lodówce.
Sprawdź także inne przepisy z jeżynami: sok z jeżyn, dżem z jeżynowy