Sok z jeżyn

Domowy sok z jeżyn

Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub galaretki na zimę. Tym razem proponuję przepis na sok jeżynowy, który może być wykorzystany bezpośrednio po przygotowaniu lub zapasteryzowany i odstawiony na zimę.



Oto prosty przepis na sok z jeżyn

  • ok. 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 1 – 1,5 szklanki białego cukru
  • 0,25 szklanki wody

Opłukane i oczyszczone jeżyny wsypujemy do dość dużego rondla o grubym dnie i lekko ugniatamy widelcem tak, żeby puściły trochę soku, ale żeby nie uszkodzić pestek. Do jeżyn dolewamy wodę i wszystko doprowadzamy do września. Gotujemy na małym ogniu pod przykrycie ok. 15 minut lub aż owoce całkowicie się rozpadną. Wtedy dosypujemy cukier i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Całą zawartość rondla przelewamy przez gęste, czyste sito. Gorący sok przelewamy do wyparzonych szklanych butelek lub słoików.

Jeżeli sok chcemy spożywać na bieżąco warto po wystudzeniu przechowywać go w lodówce. Jeżeli naszym przetworem chcemy cieszyć się zimą butelki lub słoiki musimy zapasteryzować.

Owoce pozostałe po odcedzeniu soku można z powodzeniem przerobić na nalewkę. Wystarczy po wystygnięciu przełożyć je do słoja i zalać wódką lub spirytusem. Niczego nie marnujemy ;)

0 komentarze

Czekam na Twoją opinię