Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami

Dżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy

Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny.

Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki):

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 0,4 kg białego cukru, można zastąpić 0,5 kg cukru jasnego cukru trzcinowego
  • skórka z pół cytryny lub pomarańczy
  • 7-10 goździków

Jeżyny delikatnie opłukać i osączyć na sicie. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem i lekko rozgnieść, tak aby puściły odrobinę soku. Można też dolać pół filiżanki wody. Trzeba jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek, ponieważ pozostawiają gorzki posmak. Dorzucić skórkę cytrynową lub pomarańczową oraz goździki. Owoce gotować pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż się zupełnie rozpadną.

Jeżeli lubimy dżem bez pestek rozgotowane owoce należy przetrzeć przez sito. Można zostawić ok. 1/5 nieprzetartych owoców. Masę owocową należy ponownie wlać do rondla, dodać cukier i gotować ok. 50 minut, często mieszając.

Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Gdy ostygnie jest gotowy do jedzenia, ale może z powodzeniem czekać na swój czas w spiżarce lub piwnicy.

Komentarze

  1. Mam spory wysyp jeżyn. Nigdy nie robiłam ponieważ uważałam, że dżem będzie rzadki. Teraz przypuszczam, że nie mam racji.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię