Marmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek |
Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera także dynię, ale uwierzcie, że smak gotowej marmolady jest wręcz obłędny. Jeżeli nie lubicie migdałów, spokojnie można je pominąć. Marmolada i tak będzie pyszna :)
Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami: składniki
- 1 mała dynia np. Hokkaido lub ok. 1 kg dyni
- 2 pomarańcze
- sok i skórka z 1 cytryny
- 700 ml wody
- 700 g cukru
- laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 5 goździków
- garść posiekanych migdałów
Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze obieramy ze skórki, którą Ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Z owoców usuwamy nadmiar albedo a miąższ rozdrabniamy w blenderze.
Do dużego rondla o grubym dnie wrzucamy pokrojoną dynię, pomarańcze ze skórką oraz skórkę i sok z cytryny. Dodajemy przyprawy, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy wszystko ok. godziny. Po tym czasie dynia powinna być już zupełnie rozgotowana.
Słodka dynia: syrop dyniowy do kawy, sernik dyniowy
Teraz dosypujemy cukier i wszystko gotujemy kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gotowa marmolada pomarańczowa powinna być dość gęsta i szklista. Na końcu można dodać garść pokrojonych, obranych ze skórki migdałów.
Gorącą marmoladę nakładamy do wyparzonych słoików, które odwracamy do góry dnem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię