Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami

Marmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek

Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera także dynię, ale uwierzcie, że smak gotowej marmolady jest wręcz obłędny. Jeżeli nie lubicie migdałów, spokojnie można je pominąć. Marmolada i tak będzie pyszna :)

Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami: składniki

  • 1 mała dynia np. Hokkaido lub ok. 1 kg dyni
  • 2 pomarańcze
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 5 goździków
  • garść posiekanych migdałów

Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze obieramy ze skórki, którą Ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Z owoców usuwamy nadmiar albedo a miąższ rozdrabniamy w blenderze.

Do dużego rondla o grubym dnie wrzucamy pokrojoną dynię, pomarańcze ze skórką oraz skórkę i sok z cytryny. Dodajemy przyprawy, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy wszystko ok. godziny. Po tym czasie dynia powinna być już zupełnie rozgotowana.

Słodka dynia: syrop dyniowy do kawy, sernik dyniowy

Teraz dosypujemy cukier i wszystko gotujemy kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gotowa marmolada pomarańczowa powinna być dość gęsta i szklista. Na końcu można dodać garść pokrojonych, obranych ze skórki migdałów.

Gorącą marmoladę nakładamy do wyparzonych słoików, które odwracamy do góry dnem.

Komentarze