Składniki na słodki syrop z dyni:
- 20 dag upieczonej dyni
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3 goździki
Aby upiec dynię piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy na kawałki, skrapiamy olejem bez
wyraźnego smaku np. rzepakowym. Pieczemy ją na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, przez około 20 minut, aż się lekko przyrumieni. Po upieczeniu miąższ
miksujemy.
W wodzie rozpuszczamy cukier, a następnie dodajemy
pozostałe przyprawy utarte w moździerzu + ziarenka z laski wanilii.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5
min. na mniejszym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, czekamy aż trochę
ostygnie, przecedzamy przez gazę. Do syropu dodajemy puree z upieczonej dyni.
Całość miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Syrop
przelewamy do butelki/słoika i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.
Do filiżanki kawy dodajemy ok. 2 - 3 łyżeczek syropu dyniowego.
Do filiżanki kawy dodajemy ok. 2 - 3 łyżeczek syropu dyniowego.
do jesiennej kawki... ojej, pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny jest ten syrop do kawy, bardzo polecam.
OdpowiedzUsuń