Syrop z dyni do kawy



Składniki na słodki syrop z dyni:
Dyniowy syrop do kawy

  • 20 dag upieczonej dyni
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 goździki


Aby upiec dynię piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki,  kroimy na kawałki, skrapiamy olejem bez wyraźnego smaku np. rzepakowym. Pieczemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 20 minut, aż się lekko przyrumieni. Po upieczeniu miąższ miksujemy.

W wodzie rozpuszczamy cukier, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy utarte w moździerzu + ziarenka z laski wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i  gotujemy ok. 5 min. na mniejszym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, czekamy aż trochę ostygnie, przecedzamy przez gazę. Do syropu dodajemy puree z upieczonej dyni. Całość miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Syrop przelewamy do butelki/słoika i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.

Do filiżanki kawy dodajemy ok. 2 - 3 łyżeczek syropu dyniowego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię