Sernik dyniowy - jesienny przysmak |
Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w okresie Wszystkich Świętych. Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie kruchego ciasta z powodzeniem można wykorzystać herbatniki.
Składniki potrzebne na sernik dyniowy - mała porcja
Kruche ciasto
- 100 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
Ser dyniowy
- 100 g pieczonej dyni
- 250 g serka mascarpone
- 100 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki mąki pszennej lub budyniu waniliowego
- 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Ze schłodzonych składników zarobić kruche ciasto. Zimne masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i szybko zarobić ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
W tym czasie przygotować ser dyniowy. Dynię upiec w piekarniku zgodnie z przepisem. Po wystygnięciu 100 g pieczonej dyni zmiksować w blenderze na gładką masę. Do dyni dodać ser mascarpone i zmielony twaróg i wszystko wymieszać mikserem - nie blendować! Dodać cukier, skórki z cytryny i pomarańczy, aromat waniliowy i mąkę lub budyń.
Ciastem wyłożyć małą tortownicę lub formę do tarty, tak aby na brzegach powstał ranta na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C. Piec 20 minut i na podpieczony spód wlać masę serową. Wszystko wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 - 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię