Ciasteczka korzenne z lukrem |
Ciasteczka korzenne z lukrem
Czas: przygotowanie + pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska | Rodzaj dania: ciastka
Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki.
Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki i prosty, a dodatkowo jest świetną zabawą dla dzieci. Gotowe wypieki są miękkie i puszyste, a cały dom pachnie świętami :)
Składniki na korzenne ciasteczka
- 15 dag miękkiego masła
- 15 dag cukru
- 10 dag mąki pszennej
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 4 jaja
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na lukier
- 25 dag cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki.
- Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie mniejsze. Ciasto po upieczeniu nie może być zbyt grube. Pieczemy ok. 20 min. w tem. 160 st. C.
- Upieczone ciasto wykładamy na deskę lub stolnicę i lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z gorącym mlekiem i sokiem cytrynowym. Płynne składniki dodajemy stopniowo, żeby uzyskać właściwą konsystencję lukru.
- Gdy lukier jest jeszcze mokry wycinamy metalowymi foremkami lub np. kieliszkiem drobne ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo gdy lukier zastygnie będzie się kruszył :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię