Ciasteczka korzenne z lukrem

Ciasteczka korzenne z lukrem
Ciasteczka korzenne z lukrem

Ciasteczka korzenne z lukrem


Czas: przygotowanie + pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska | Rodzaj dania: ciastka


Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki.
Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki i prosty, a dodatkowo jest świetną zabawą dla dzieci. Gotowe wypieki są miękkie i puszyste, a cały dom pachnie świętami :)

Składniki na korzenne ciasteczka

  • 15 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 4 jaja
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na lukier

  • 25 dag cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki.
  • Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie mniejsze. Ciasto po upieczeniu nie może być zbyt grube. Pieczemy ok. 20 min. w tem. 160 st. C.
  • Upieczone ciasto wykładamy na deskę lub stolnicę i lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z gorącym mlekiem i sokiem cytrynowym. Płynne składniki dodajemy stopniowo, żeby uzyskać właściwą konsystencję lukru.
  • Gdy lukier jest jeszcze mokry wycinamy metalowymi foremkami lub np. kieliszkiem drobne ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo gdy lukier zastygnie będzie się kruszył :)
Autor przepisu:

Przepisy i porady wybrane dla Ciebie: Przepis na lukier, Pompadurki z brzoskwiniami, Amerykańskie ciasteczka z mleczną czekoladą, Puszyste racuchy bez proszku,

ciastka korzenne, ciastka z lukrem, tureckie księżyce, ciastka, 

Komentarze