Puszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia |
Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste jak chmurka ;) Te pyszne, puszyste racuchy z jabłkami bez proszku do pieczenia polecam szczególnie dzieciom :)
Przepis na puszyste racuchy - składniki (mała porcja)
- 1 jajko + 1 dodatkowe białko
- ¾ szklanki mleka
- ok. ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki wody
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szczypty soli - do ciasta i do piany
- ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
- ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki
- miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji
Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut. Oddzielamy żółtko od białka i wrzucamy je do miski, w której będziemy mieszać ciasto. Natomiast obydwa białka umieszczamy w oddzielnym naczyniu do ubijania piany. Do żółtka dodajemy mleko i wodę i mieszamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę - mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie krótkiego smażenia. Racuszki można także przygotować w stylu pancake’ów - z dodatkiem borówek amerykańskich.
Gdy ciasta odpocznie, ubijamy białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt.
Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym, Racuchy z mąki orkiszowej
Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i nakładamy niewielkie porcja ciasta, na które kładziemy plasterek jabłka. Gdy placuszki są złote od spodu, odwracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.
Gotowe racuszki z jabłkami można dowolnie udekorować owocami, miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną. Wasze dzieci pokochają te puszyste placki z jabłkami bez proszku do pieczenia :)
Ile ma być ostatecznie mąki ? Bo mąka jest 2x.
OdpowiedzUsuńok. ¾ szklanki mąki :)
Usuń