Uwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp!
Składniki na racuszki z kwiatami czarnego bzu:
- 4 - 5 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 jajko
- 1 filiżanka kefiru lub maślanki
- Mąka pszenna - ile zabierze
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki cukru
- Cukier puder, miód lub syrop klonowy do podania
Przygotować
ciasto na racuchy. Jajko rozmieszać z kefirem, cukrem i solą. Dodać
proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić na pół godziny. W tym czasie opłukać kwiaty czarnego
bzu i osuszyć na sicie. Całe baldachy zanurzać w cieście, dokładnie
pokryć wszystkie kwiatki. Smażyć na gorącej patelni na oleju z dodatkiem
masła. Po usmażeniu strony z kwiatki odciąć nożyczkami łodyżki i smażyć
z drugiej strony.
Podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowy.
Zobacz także: