Pompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego |
Składniki na pompadurki
- 250 g mąki
- 250 g twarogu
- 250 g margaryny
- cukier waniliowy – opcjonalnie
- 5 - 6 brzoskwiń ciasteczkowych
- cukier puder do dekoracji
Twaróg zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito. Brzoskwinie umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Z mąki, białego sera i margaryny zarobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kwadraty ok. 8 x 8 cm, tak aby zmieściła się tam połówka brzoskwini. Kwadraty zlepiać w sakiewki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 – 25 min. w temp. 220 st. C bez termoobiegu na złoty kolor. Ostatnie 3 – 4 minut można włączyć termoobieg aby pompadurki ładnie się zezłociły. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
nie znałam tych ciastek, super pomysł :)
OdpowiedzUsuń