Muffinki czekoladowe - prosty przepis na szybkie babeczki |
Składniki na muffinki czekoladowe
- 1 szklanka przesianej mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- ¼ tabliczki ulubionej czekolady bez dodatków
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- ½ szklanka mleka
- kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i łączymy z suchymi składnikami - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i kakao. Do tego dodajemy wymieszane składniki mokre - olej, jajko i mleko z dodatkiem rozpuszczonej kawy. Wszystko szybko mieszamy tylko tyle, aby składniki połączyły się. Dodajemy wanilię i masę przelewamy do foremek na muffinki - metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości.
Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe, muffinki bananowe z masłem orzechowym, muffinki waniliowe, babeczki cytrynowe, muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą, amerykańskie muffinki czekoladoweNasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek. Ciastka są gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Z tej porcji uzyskamy 9 lub 10 standardowych babeczek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię