Muffinki czekoladowe last minute


Muffinki czekoladowe - prosty przepis na szybkie babeczki
Ten przepis na muffinki czekoladowe warto mieć zawsze pod ręką. Te babeczki przygotowuje się dosłownie 10 minut z nagrzaniem piekarnika plus 15 do 20 minut pieczenia. Gdy odwiedzą nas niespodziewani goście ten przysmak możemy z powodzeniem podać jako słodką przekąskę. W takiej sytuacji warto przygotować niewielką porcję babeczek i cieszyć się ich świeżym smakiem i aromatem ciepłej czekolady.

Składniki na muffinki czekoladowe

  • 1 szklanka przesianej mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ tabliczki ulubionej czekolady bez dodatków
  • 1 jajko
  • ¼  szklanki oleju
  • ½  szklanka mleka
  • kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i łączymy z suchymi składnikami - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i kakao. Do tego dodajemy wymieszane składniki mokre - olej, jajko i mleko z dodatkiem rozpuszczonej kawy. Wszystko szybko mieszamy tylko tyle, aby składniki połączyły się. Dodajemy wanilię i masę przelewamy do foremek na muffinki - metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości.
Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe, muffinki bananowe z masłem orzechowym, muffinki waniliowe, babeczki cytrynowe, muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą, amerykańskie muffinki czekoladowe
Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek. Ciastka są gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Z tej porcji uzyskamy 9 lub 10 standardowych babeczek.

Komentarze