Muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą

  • 1 pełna szklanka maki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 1/2 szklanki maślanki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 banan pokrojowy w półplasterki
  • Kilka łyżeczek nutelli
  • Szczypta soli

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Jajka wymieszać z olejem i maślanką. Suche składniki wymieszać z płynnymi - można mikserem lub po prostu łyżką lub rózgą. Do foremek do muffinek wlewać po ok. łyżce ciasta, a następnie po pół łyżeczki nutelli. Foremki dopełnić ciastem do ok. ¾ pojemności. Na wierzchu ułożyć po 2-3 półplasterków bananów. Piec ok. 20 min. w  180 C. Gotowe :)

Komentarze