- 300 g mąki
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru pudru
- 185 ml maślanki
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu
- 2 jajka
- 100 g stopionego masła
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- szczypta soli
Masa cytrynowa z twarożku
- 20 g miękkiego masła
- 100 g kremowego twarożku
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- paseczki skórki cytrynowej, do przybrania
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać startą skórkę cytrynową, wymieszać i zrobić w środku zagłębienie. W drugim naczyniu wymieszać jaja z maślanką. Dodać cukier waniliowy. W zagłębienie w mące wlać jednocześnie masło i masę jajeczną. Wszystko wymieszać łyżką, tak by połączyć składniki, ale powinny pozostać grudki. Porcje ciasta nakładać do wysmarowanej metalowej formy muffinkowej lub do foremek silikonowych – do ok. ¾ wysokości. Do formy metalowej można wkładać papilotki. Piec w 200 C przez ok. 10 - 12 min. Babeczki są gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest suchy.
Przygotować masę cytrynowa. Mikserem ubić masło z twarożkiem i cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i ucierać aż masa zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Posmarować wystudzone muffiny i udekorować zestem z cytryny.