Muffinki waniliowe według przepisu Sławka

Waniliowe muffinki

Muffinki i babeczki to ulubione słodkości - nie tylko wśród najmłodszych. Te ciastka są proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele czasu ani wyszukanych dodatków. Muffinki według tego przepisu są naprawdę nieskomplikowane w wykonaniu i nie wymagają praktycznie żadnego doświadczenia w kuchni. Spokojnie możemy przygotować je razem z dziećmi :)

Składniki na waniliowe muffinki z bakaliami

  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • szklanka mąki
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • ulubione bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa lub czekoladowe groszki

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy, najlepiej mikserem. Teraz potrzebujemy blachę do pieczenia na, której układamy papierowe foremki do muffinek, czyli papilotki. Wypełniamy je zmiksowaną masą do ⅔ objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Gdy się upieką, możemy je polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi lub udekorować masą z serka mascarpone.


Komentarze