Waniliowe muffinki |
Muffinki i babeczki to ulubione słodkości - nie tylko wśród najmłodszych. Te ciastka są proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele czasu ani wyszukanych dodatków. Muffinki według tego przepisu są naprawdę nieskomplikowane w wykonaniu i nie wymagają praktycznie żadnego doświadczenia w kuchni. Spokojnie możemy przygotować je razem z dziećmi :)
Składniki na waniliowe muffinki z bakaliami
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- niepełna szklanka cukru
- 125 g miękkiego masła
- szklanka mąki
- 5 kropli aromatu waniliowego
- ulubione bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa lub czekoladowe groszki
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy, najlepiej mikserem. Teraz potrzebujemy blachę do pieczenia na, której układamy papierowe foremki do muffinek, czyli papilotki. Wypełniamy je zmiksowaną masą do ⅔ objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Gdy się upieką, możemy je polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi lub udekorować masą z serka mascarpone.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię