Amerykańskie muffinki czekoladowe

 
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g brązowego cukru
  • Tabliczka z gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 375 ml maślanki
  • 100 g stopionego masła
  • Płatki czekoladowe lub pokrojona czekolada do dekoracji

W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier i pokrojoną czekoladę. Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Masło roztopić i wystudzić. W naczyniu wymieszać kawę z mlekiem, masłem i jajkami. Płynne składniki wlać do miski z mąką i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być grudkowate. Porcje ciasta nakładać do foremek muffinkowych do ok. ¾ objętości. Wiech posypać kawałkami czekolady lub gotowymi płatkami. Piec ok. 30 min. w 200 C. Muffinki są gotowe, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Smacznego!