- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
- 100 g brązowego cukru
- Tabliczka z gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 375 ml maślanki
- 100 g stopionego masła
- Płatki czekoladowe lub pokrojona czekolada do dekoracji
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier i pokrojoną czekoladę. Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Masło roztopić i wystudzić. W naczyniu wymieszać kawę z mlekiem, masłem i jajkami. Płynne składniki wlać do miski z mąką i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być grudkowate. Porcje ciasta nakładać do foremek muffinkowych do ok. ¾ objętości. Wiech posypać kawałkami czekolady lub gotowymi płatkami. Piec ok. 30 min. w 200 C. Muffinki są gotowe, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Smacznego!