Babeczki bananowe |
Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem bitej śmietany!
Składniki
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanka mleka
- 1 łyżeczka kakao instant
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- szczypta soli
- garść posiekanych orzechów włoskich
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól wymieszać w misce. Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem. Płyn wlać do suchych składników, dodać wanilię i masło orzechowe i wszystko wymieszać. Ciasto wlewać do foremek muffinkowych lub papierowych papilotek i piec ok. 25 - 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu udekorować bitą śmietaną posypaną szczyptą cynamonu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię