Babeczki marchewkowe |
- 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka)
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 0,5 szklanki jasnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół cukru waniliowego
- Korzenne przyprawy w proszku: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki muszkatołowej lub kopiata łyżeczka przyprawy do piernika
- Szczypta soli
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać szczyptę soli. Jajka delikatnie roztrzepać rózgą, dodać cukier, marchewkę, wanilię, olej – wszystko wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i przyprawami i jeszcze raz zamieszać. Ciasto nakładać do papilotek, formy do muffinek wysmarowanej masłem lub foremek silikonowych. Powinno wypełnić ok. ¾ foremki. Piec w temp. 180 C ok. 20 – 25 min. Babeczki są gotowe, gdy patyczek wbity w babeczkę jest suchy. Upieczone babeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem z cynamonem. Pyszne są także bez żadnych dodatków!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię