Papryka marynowana z miodem i czosnkiem

Papryka marynowana z miodem i czosnkiem
Papryka marynowana z miodem i czosnkiem


Papryka marynowana z miodem i czosnkiem to ciekawa wariacja na temat marynowanej papryki. Swój ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi naturalnej słodkości w postaci miodu, która idealnie współgra z mocnym smakiem octu, soli i przypraw. Polecam przepis na marynowaną paprykę w zalewie octowo-miodowej z nutą czosnku - bez pasteryzowania.  

Składniki potrzebne do przygotowania marynowanej papryki z miodem i czosnkiem

  • 2 kg papryki - czerwonej lub żółtej
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju

Składniki na marynatę octową z miodem

  • 250 ml octu spirytusowego
  • 800 ml wody
  • 3 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • pół łyżeczki ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie marynaty octowej z miodem

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, miód oraz przyprawy. Płyn doprowadzamy do wrzenia i wszystko gotujemy 5 - 7 minut. Marynatę pozostawiamy do wystygnięcia i kontrolujemy smak. Być może konieczne będzie dodanie cukru lub soli. Przed zalaniem papryki w słoikach marynatę ponownie doprowadzamy do wrzenia.  

Przygotowanie papryki do słoików

Paprykę do marynowania dokładnie myjemy, czyścimy z pestek i ogonków i kroimy według uznania. W dużym garnku zagotowujemy 4 - 5 litrów wody z dodatkiem 2 łyżeczek soli. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną paprykę i blanszujemy ok. 3 - 4 minut. Sparzoną paprykę odcedzamy na sicie i pozostawiamy aby trochę ostygła.

Przepisy na jesienne przetwory: Kiszona czerwona kapusta, Kapusta po grecku do słoików, Sałatka grzybowa do słoików, Sałatka zimowa z ogórków w occie, Sałatka z zielonych pomidorów

Przestudzone warzywa układamy w słoikach z dodatkiem kilku ząbków czosnku. Następnie słoiki zalewamy wrzącą marynatą tak, aby pozostało ok 0,5 cm od zakrętki. Do słoików można dodać też przyprawy z zalewy miodowo-octowej. Papryki muszą być całkowicie zakryte marynatą. Na wierzch każdego słoika wlewamy ok. 0,5 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy. Słoiki dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Następnie gorące słoiki umieszczamy pod kołdrą lub grubym kocem i pozostawiamy na minimum 12 godzin.

Komentarze