Sałatka zimowa z ogórków w zalewie octowej

Zimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką
 
Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże warzywa dostępne są tylko z importu i brakuje im smaku oraz aromatu. Zimowa sałatka z ogórków świetnie pasuje do gulaszu, zrazów, kotletów oraz pieczeni. Można także dodawać ją do domowych burgerów oraz hotdogow. Taka sałatka w słoiku jest szybka do przygotowania, prosta i po prostu pyszna.

Wstęp za nami, bierzemy się do przygotowania sałatki z ogórków w zalewie octowej! 

Składniki na zimową sałatkę z ogórków gruntowych w zalewie octowej

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • Mielony pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki oleju

Ogórki dokładnie myjemy i według uznania obieramy lub zostawiamy w ze skórką. Następnie kroimy je w plasterki lub słupki. W misce mieszamy pokrojone ogórki, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, sól, pieprz, cukier i pietruszkę. Wszystko zalewamy octem i olejem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Zaprawione ogórki nakładamy do wyparzonych słoików, zalewamy resztą zaprawy i dokładnie zakręcamy. Słoiki z sałatką pasteryzujemy 15 minut. Po zakończeniu gotowania odstawiamy je do góry dnem do wystudzenia.

Sałatka zimowa z ogórków gotowa do podania. Smacznego!

Komentarze