Kapusta po grecku do słoików na zimę

Kapusta po grecku - sałatka do słoików

Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to bardzo szybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład burgerów.

Kapusta po grecku do słoików - składniki

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki octu
  • szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, 2-3 goździki

Przygotowanie sałatki zaczynamy od poszatkowania kapusty. Następnie paprykę i czosnek kroimy w cienkie paseczki, a marchewkę w półplasterki. Warzywa wrzucamy do miski, solimy i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę zostawiamy na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę octową do naszej kapusty po grecku. Wodę, ocet, cukier doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut.
Warto wiedzieć: jak zakisić kapustę w słoikach, kiszonki od a do zjak zrobić marynatę octową do warzyw

Kapustę układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok. 5 minut i kapusta po grecku na zimę gotowa. Za inspirację dziękuję Domowe przetwory z warzyw i owoców

Komentarze