Kapusta po grecku - sałatka do słoików |
Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to bardzo szybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład burgerów.
Kapusta po grecku do słoików - składniki
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 papryka
- 1 średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- pół szklanki cukru
- pół szklanki octu
- szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, 2-3 goździki
Przygotowanie sałatki zaczynamy od poszatkowania kapusty. Następnie paprykę i czosnek kroimy w cienkie paseczki, a marchewkę w półplasterki. Warzywa wrzucamy do miski, solimy i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę zostawiamy na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę octową do naszej kapusty po grecku. Wodę, ocet, cukier doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut.
Warto wiedzieć: jak zakisić kapustę w słoikach, kiszonki od a do z, jak zrobić marynatę octową do warzyw
Kapustę układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok. 5 minut i kapusta po grecku na zimę gotowa. Za inspirację dziękuję Domowe przetwory z warzyw i owoców
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię