Sałatka grzybowa do słoików |
Sałatka grzybowa do słoików to szybki i pyszny sposób na zagospodarowanie resztek grzybów - nóżek, brzydkich kapeluszy, ostatnich sztuk, które nie zmieściły się w słoikach do marynowania. U mnie sałatka nigdy nie dotrwała do zimy i zawsze zniknęła w ciągu kilku dni po przygotowaniu :)
Składniki na sałatkę grzybową
- ok. 20 średnich kapeluszy grzybów - mogą być rydze, duże kurki, podgrzybki itp
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pół szklanki marynaty octowej
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od oczyszczenia i ugotowania grzybów. Grzyby najlepiej pokroić niewielkie paseczki. Grzyby wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy marchewkę, startą na tarce o dużych oczkach.
Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów, zupa grzybowa z kaszą, kiszone rydze, marynowane maślaki
Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej, odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa - gorącą nakładamy do wyparzonych słoików. Jeżeli robimy sałatkę na zimę to słoiki trzeba koniecznie zapasteryzować. Bez pasteryzacji sałatka spokojnie może być przez kilka tygodni przechowywana w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię