Sałatka grzybowa do słoików

Sałatka grzybowa do słoików


Sałatka grzybowa do słoików to szybki i pyszny sposób na zagospodarowanie resztek grzybów - nóżek, brzydkich kapeluszy, ostatnich sztuk, które nie zmieściły się w słoikach do marynowania. U mnie sałatka nigdy nie dotrwała do zimy i zawsze zniknęła w ciągu kilku dni po przygotowaniu :)

Składniki na sałatkę grzybową

  • ok. 20 średnich kapeluszy grzybów - mogą być rydze, duże kurki, podgrzybki itp
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • pół szklanki marynaty octowej
  • sól i pieprz do smaku

Zaczynamy od oczyszczenia i ugotowania grzybów. Grzyby najlepiej pokroić niewielkie paseczki. Grzyby wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy marchewkę, startą na tarce o dużych oczkach.  

Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów, zupa grzybowa z kaszą, kiszone rydze, marynowane maślaki

Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej, odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa - gorącą nakładamy do wyparzonych słoików. Jeżeli robimy sałatkę na zimę to słoiki trzeba koniecznie zapasteryzować. Bez pasteryzacji sałatka spokojnie może być przez kilka tygodni przechowywana w lodówce.

Komentarze