Marynowane maślaki


Marynowane maślaki


Marynowane maślaki to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania maślaków potrzebne będą oczywiście grzyby, cebula oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę).

Do marynowania najlepsze są małe grzybki, które marynuje się w całości. Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski.  

Przed marynowaniem grzyby czyścimy z piasku i liści, przycinamy trzonki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli oraz 1 cebuli (wystarczy przekroić cebulę na połówki). Do wrzątku wrzucamy nasze maślaki i gotujemy ok. 15 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis nazalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy.

Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z grzybkami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy nasze maślaki w słoikach ok. 15 min. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Po ostygnięciu grzybki są gotowe na zimę!

Komentarze