Marynowane maślaki |
Marynowane
maślaki to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek –
szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania maślaków potrzebne
będą oczywiście grzyby, cebula oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę).
Do
marynowania najlepsze są małe grzybki, które marynuje się w całości. Większe
okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski.
Przed
marynowaniem grzyby czyścimy z piasku i liści, przycinamy trzonki i dokładnie płuczemy
pod zimną wodą. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli
oraz 1 cebuli (wystarczy przekroić cebulę na połówki). Do wrzątku wrzucamy nasze
maślaki i gotujemy ok. 15 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach.
Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis nazalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy.
Głęboki
garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z grzybkami i wszystko
zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Doprowadzamy wodę do wrzenia i
pasteryzujemy nasze maślaki w słoikach ok. 15 min. Gorące słoiki ostrożnie
wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Po ostygnięciu grzybki są
gotowe na zimę!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię