Sałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą |
Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie przekąski idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu ciepłych i zimnych dań mięsnych, sałatek, ryb oraz kanapek. Oto pomysł na prostą sałatkę marynowaną do słoika z rydzów, marchewki i cebuli w zalewie octowej.
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki
- leśne grzyby, w tym przypadku rydze, ok. 20 średnich grzybów
- 1 marchewka
- 1 cebula
Marynata octowa
- 200 ml wody
- 50 ml octu spirytusowego
- 50 ml cukru (objętościowo tyle samo ile octu)
- 1 łyżeczka soli
- Przyprawy: listek laurowy, 10 ziarenek pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 3 goździki
Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynujemy w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce z masłem i dodać do jajecznicy! Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski, tak aby wszystkie grzyby były podobnej wielkości. Marchewkę kroimy w plasterki lub słupki, tak aby rozmiarem pasowała do grzybów. Natomiast cebulę kroimy w piórka.
Przed marynowaniem grzyby czyścimy z piasku i liści, odcinamy trzonki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. W rondlu gotujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucamy rydze i gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy kolejne 10 minut. Grzyby z warzywami odcedzamy i układamy w czystych słoikach.
Warto sprawdzić: Przepis na kiszone rydze, Najlepsze rydze z patelni, Marynowane maślaki, Sałatka z ogórków i papryki do słoików
W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Marynatę studzimy.
Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z naszą sałatką grzybową i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy ok. 15 min. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Po ostygnięciu marynowana sałatka jest gotowa na zimę!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię