Zupa grzybowa z kaszą krakowską

Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną


Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków jest pełna leśnego aromatu, a dodatek kaszy sprawia, że jest naprawdę sycąca. Do przygotowania tej pysznej zupy można dodać także świeże grzyby, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Serdecznie polecam ten przepis :)

Składniki na zupę grzybową z kaszą

  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2-3 łyżki kaszy krakowskiej lub innej drobnej kaszy na przykład jęczmiennej perłowej
  • sól
  • 100 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • można dodać ok. 200 g świeżych prawdziwków

Suszone grzyby płuczemy, moczymy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min. W tym czasie w niewielkiej ilości wody przygotowujemy wywar jarzynowy z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak będzie gotowy dodajemy przepłukaną kaszę i wywar grzybowy wraz z ugotowanymi grzybami. Ważne, jeżeli suszone grzyby po ugotowaniu są bardzo duże, warto przed dodaniem do wywaru odcedzić je i pokroić w drobną kosteczkę. Jeżeli dysponujemy świeżymi prawdziwkami, kroimy je w dość duże paski tak, aby były wyczuwalne w zupie. Grzyby przesmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy aż do miękkości kaszy.

Grzybowe inspiracje: jak suszyć grzyby, przepis na sól grzybową, kiszone rydze, rydze z patelni smażone na maśle
Gdy kasza jest już miękka ostrożnie dodajemy śmietanę, tak aby się nie zważyła i wszystko posypujemy świeżą natką pietruszki. Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną, idealna na chłodne jesienne dni, gotowa! Wszystkiego smacznego :)

WARTO WIEDZIEĆ: Kasza krakowska to drobna kaszka robiona z gryki, podobnie jak tradycyjna kasza gryczana. Kaszka krakowska jest jednak dużo drobniejsza i nie jest palona. Kasza krakowska wygląda jak kasza perłowa, jest jasna i drobna. Ma wszystkie prozdrowotne właściwości kaszy gryczanej. Zawiera dużo witamin z grupy  B, węglowodany, składniki mineralne i cenne białka. Kasza krakowska była dobrze znana naszym przodkom, później została nieco zapomniana, ale na szczęście ponownie wraca do kulinarnych łask. Kaszę krakowską gotuje się podobnie jak kaszę perłową, biorąc 2 szklanki wody lub mleka na 1 szklankę kaszy. Można ją przyrządzać na słono i na słodko.

Komentarze