Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną |
Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków jest pełna leśnego aromatu, a dodatek kaszy sprawia, że jest naprawdę sycąca. Do przygotowania tej pysznej zupy można dodać także świeże grzyby, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Serdecznie polecam ten przepis :)
Składniki na zupę grzybową z kaszą
- 100 g suszonych prawdziwków
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2-3 łyżki kaszy krakowskiej lub innej drobnej kaszy na przykład jęczmiennej perłowej
- sól
- 100 ml śmietany
- natka pietruszki
- można dodać ok. 200 g świeżych prawdziwków
Suszone grzyby płuczemy, moczymy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min. W tym czasie w niewielkiej ilości wody przygotowujemy wywar jarzynowy z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak będzie gotowy dodajemy przepłukaną kaszę i wywar grzybowy wraz z ugotowanymi grzybami. Ważne, jeżeli suszone grzyby po ugotowaniu są bardzo duże, warto przed dodaniem do wywaru odcedzić je i pokroić w drobną kosteczkę. Jeżeli dysponujemy świeżymi prawdziwkami, kroimy je w dość duże paski tak, aby były wyczuwalne w zupie. Grzyby przesmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy aż do miękkości kaszy.
Grzybowe inspiracje: jak suszyć grzyby, przepis na sól grzybową, kiszone rydze, rydze z patelni smażone na maśleGdy kasza jest już miękka ostrożnie dodajemy śmietanę, tak aby się nie zważyła i wszystko posypujemy świeżą natką pietruszki. Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną, idealna na chłodne jesienne dni, gotowa! Wszystkiego smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię