Bardzo kruche rogaliki orzechowe

 

Bardzo kruche rogaliki orzechowe - cieszyńskie ciasteczka idealne na Boże Narodzenie
Kruchutkie rogaliki orzechowe - ciasteczka idealne na Boże Narodzenie

Kruche rogaliki orzechowe to przepyszne drobne ciasteczka, na które przepis otrzymałam od rodziny ze Śląska Cieszyńskiego. Te urocze słodkości to jedne z tradycyjnych wypieków, które przygotowywane są w okolicach Cieszyna, Wisły i Ustronia z okazji świąt Bożego Narodzenia. Serdecznie polecam przygotowanie tych rogalików - pracy niewiele, a efekt naprawdę zachwyca smakiem.

Składniki na bardzo kruche rogaliki orzechowe

  • 170 g mąki pszennej
  • 85 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • cukier puder do posypania rogalików

Jak upiec kruche rogaliki orzechowe

Przygotowanie rogalików zaczynamy od namoczenia łuskanych orzechów włoskich przez 2 godziny w zimnej wodzie. Tak przygotowane orzechy suszymy i mielimy. Możemy użyć też gotowych mielonych orzechów.
Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, zmielonych orzechów i żółtka szybko zarabiamy gładkie ciasto. Następnie formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Ciasto spokojnie może poczekać nawet do następnego dnia.

Ze schłodzonego ciasta formujemy malutkie rogaliki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 7 minut w 200 stopniach C z termoobiegiem
Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Można ozdobić je polewą czekoladową lub lukrem, ale bez dodatków też są przepyszne! Smacznego!

Więcej przepisów na cieszyńskie ciasteczka




Komentarze