Kocie oczka, tradycyjne ciasteczka znane w Galicji i na Śląsku Cieszyńskim |
Dla mnie kocie oczka to smak dzieciństwa. Takie kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka robiła moja babcia - nie ma w nich proszku do pieczenia ani innych ulepszaczy. Ciasteczka kocie oczka to tylko mąka, masło i żółtka, a do tego domowy dżem i oczywiście nasze zaangażowanie. I to cały sekret tego przepisu. Polecam ten przepis na kocie oczka i zachęcam do upieczenia - nie tylko dzieci będą zachwycone :)
Składniki na kocie oczka
- 200 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 słoik dżemu malinowego lub porzeczkowego
Jak upiec kocie oczka - kruche ciasteczka przełożone dżemem
Wszystkie składniki na ciasto muszą być schłodzone. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtko, szybko zarabiamy ciasto i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy krążki (parzystą liczbę). Każde ciastko będzie składało się z 2 krążków - jeden pozostawiamy w całości, a w drugim na środku wycinany dodatkowy otwór np. kółeczko (kocie oczka) lub gwiazdę bądź serduszko.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Zostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy dżem do przełożenia ciasteczek. Przekładamy dżem do rondelka i gotujemy (odparowujemy) go ok. 5 minut, aby lepiej zgęstniał po ostygnięciu. Jeżeli nie lubimy pestek z malin, w tym momencie ciepły dżem możemy przetrzeć przez sitko.
Ciepłym dżemem sklejamy 2 ciastka - krążek oraz krążek z dziurką, tak aby powstały kocie oczka.
Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem i podajemy... 10 minut później już ich nie ma ;) Smacznego!
Kocie oczka, czyli Linzer Plätzchen - to tradycyjne austriackie ciasteczka, które wywodzą się z Linzu |
Tradycyjne kocie oczka - austriackie ciasteczka z historią
Kocie oczka to właściwie ciasteczka świąteczne, chociaż dziś pieczone są nie tylko od święta. Te kruche pyszności są niezwykle popularne w krajach byłych Austro-Węgier, czyli w Austrii, Czechach, na Słowacji i w południowej Polsce (znane pod nazwą ciasteczek linckich: Linzer Plätzchen, Linzer Augen, Linecké koláčky, Linzeri itd.). Linzer Plätzchen to tradycyjne austriackie ciasteczka, które są popularnym wypiekiem szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od miasta Linz. Te delikatne ciasteczka są inspirowane Linzer Torte, jednym z najstarszych znanych przepisów na ciasto w Europie.
W Polsce kocie oczka w okresie Bożego Narodzenia chyba szczególnie chętnie pieczone są na Śląsku Cieszyńskim, gdzie wpisują się w tradycję "Cieszyńskich ciasteczek". Są znane i lubiane w całej byłej Galicji, chociaż np. w Małopolsce w okresie świątecznym bardziej popularny jest austriacki strudel.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię