Czeskie ciasteczka orzechowe, czyli słynne Masarykovo cukroví |
Ciasteczka Masaryka, Masarykovo cukroví to przepyszne kruche ciasteczka orzechowe - kultowe świąteczne ciasteczka w Czechach. Ich nazwa pochodzi od nazwiska pierwszego premiera Czechosłowacji - Tomasza Masaryka. Według legendy takie ciasteczka piekła mama polityka i wszyscy się nimi zachwycali. I tu dochodzimy do sedna - te orzechowe ciasteczka są po prostu obłędnie pyszne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Wykorzystałam przepis z czeskiej Wikipedii i muszę przyznać, że receptura jest bezbłędna. Zatem do dzieła - robimy Masarykovo cukroví. Z tej porcji wychodzi jedna blach ciastek, czyli ok. 80 sztuk.
Składniki na czeskie ciasteczka orzechowe, czyli Masarykovo cukroví (ciasteczka Masaryka)
- 170 g mąki pszennej
- 85 g orzechów włoskich lub laskowych
- 120 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- cukier puder do obtoczenia ciastek
Wykonanie czeskich ciasteczek orzechowych
Zaczynamy od namoczenia orzechów włoskich. Łuskane orzechy włoskie moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osuszamy je i drobno mielimy.
Z mąki, masła, cukru pudru, zmielonych orzechów i żółtka szybko zarabiamy gładkie ciasto, formujemy kulę i na kilka godzin wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Schłodzone ciasto ponownie zarabiamy i formujemy kilka wałeczków o średnicy ok. 2 - 3 cm. Wałeczki ciasta ponownie chłodzimy, aby lepiej się kroiły.
Po schłodzeniu wałki kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm i ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka orzechowe na blasze do pieczenia |
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy na złoty kolor ok. 17 do 20 minut - w zależności od grubości ciastek.
Gorące ciasteczka orzechowe obtaczamy w cukrze puderze - według uznania.
Gorące ciasteczka orzechowe obtaczamy w cukrze pudrze |
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię