Czeskie ciasteczka orzechowe, czyli słynne Masarykovo cukroví (ciasteczka Masaryka)

Czeskie ciasteczka orzechowe, czyli słynne Masarykovo cukroví (ciasteczka Masaryka)
Czeskie ciasteczka orzechowe, czyli słynne Masarykovo cukroví 

Ciasteczka Masaryka, Masarykovo cukroví to przepyszne kruche ciasteczka orzechowe - kultowe świąteczne ciasteczka w Czechach. Ich nazwa pochodzi od nazwiska pierwszego premiera Czechosłowacji - Tomasza Masaryka. Według legendy takie ciasteczka piekła mama polityka i wszyscy się nimi zachwycali. I tu dochodzimy do sedna - te orzechowe ciasteczka są po prostu obłędnie pyszne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Wykorzystałam przepis z czeskiej Wikipedii i muszę przyznać, że receptura jest bezbłędna. Zatem do dzieła - robimy Masarykovo cukroví. Z tej porcji wychodzi jedna blach ciastek, czyli ok. 80 sztuk.

Składniki na czeskie ciasteczka orzechowe, czyli Masarykovo cukroví (ciasteczka Masaryka)

  • 170 g mąki pszennej
  • 85 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • cukier puder do obtoczenia ciastek

Wykonanie czeskich ciasteczek orzechowych

Zaczynamy od namoczenia orzechów włoskich. Łuskane orzechy włoskie moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osuszamy je i drobno mielimy.
Z mąki, masła, cukru pudru, zmielonych orzechów i żółtka szybko zarabiamy gładkie ciasto, formujemy kulę i na kilka godzin wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. 
Schłodzone ciasto ponownie zarabiamy i formujemy kilka wałeczków o średnicy ok. 2 - 3 cm. Wałeczki ciasta ponownie chłodzimy, aby lepiej się kroiły.
Po schłodzeniu wałki kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm i ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka orzechowe na blasze do pieczenia
Ciasteczka orzechowe na blasze do pieczenia


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy na złoty kolor ok. 17 do 20 minut - w zależności od grubości ciastek.
Gorące ciasteczka orzechowe obtaczamy w cukrze puderze - według uznania.
Gorące ciasteczka orzechowe obtaczamy w cukrze pudrze
Gorące ciasteczka orzechowe obtaczamy w cukrze pudrze

Więcej przepisów na cieszyńskie ciasteczka:

Czeskie ciasteczka orzechowe - tradycyjne ciastka na Boże Narodzenie
Czeskie ciasteczka orzechowe (Masarykovo cukroví) - tradycyjne ciastka na Boże Narodzenie


Komentarze