Świąteczne ciasteczka orzechowe z orzechem włoskim i czekoladą

Świąteczne ciasteczka orzechowe z orzechem
Świąteczne ciasteczka orzechowe z orzechem włoskim i czekoladą

Świąteczne ciasteczka orzechowe z orzechem włoskim to kolejna wariacja na temat kruchych ciastek z mielonymi orzechami. Te ciastka mogą wydawać się nudne, ale są tak pyszne, że warto przygotowywać je na różne sposoby i eksperymentować z dodatkami. Tym razem proponuję ciasteczka z orzechów włoskich, z całym orzechem, czekoladą i odświeżającym aromatem skórki cytrynowej. Zapraszam do pieczenia i degustacji :)

Składniki na świąteczne ciasteczka orzechowe z orzechem włoskim

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • ok. 30 połówek orzechów włoskich

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady
  • 50 g masła

Jak zrobić ciasteczka orzechowe z orzechem włoskim i czekoladą

Mąkę, cukier puder, mielone orzechy, skórkę z cytryny siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrawamy niewielkie krążki, najlepiej za pomocą kieliszka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C. Pieczemy około 12 minut, aż się zrumienią. Zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy polewę z czekolady. Kruszymy ulubioną czekoladę (mleczną, gorzką, deserową lub białą) i rozpuszczamy ją razem z masłem w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż czekolada połączy się z masłem. Dajemy kropelkę polewy na każde ciastko i przyklejamy połówkę orzecha włoskiego. Na koniec reszką polewy dekorujemy (po prostu polewamy) fantazyjnie ułożone obok siebie ciasteczka. Gotowe :)

Więcej przepisów na cieszyńskie ciasteczka:

Komentarze