Chrupiąca pralina malinowa do tortu, czyli chrupka z malinami

Chrupiąca pralina malinowa do tortu
Chrupiąca pralina malinowa do tortu

Pralina owocowa to doskonały sposób na wzbogacenie tortów. Ten chrupiący dodatek nadaje im dodatkowy smak i wyjątkową teksturę. Można ją kupić gotową lub przygotować w domu. Polecam przepis na pyszną pralinę malinową z białą czekoladą, francuską chrupką i migdałami. Od teraz tradycyjne torty zyskają nowy, chrupiący wymiar :) 

Z tej porcji wychodzi pralinka o średnicy 16 cm.

Składniki na chrupką pralinkę malinową do tortu

  • 70 g białej czekolady 
  • 20 g neutralnego oleju (rzepakowego lub z pestek winogron)
  • 20 g chrupkiej prażynki Callebaut
  • 1 opakowanie malin liofilizowanych (15 g)
  • 2 łyżki posiekanych płatków migdałowych

Jak zrobić malinową pralinę do tortu

Przygotowanie pralinki do tortu jest naprawdę bardzo proste. Pokruszoną białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej, rozgniecione na proszek liofilizowane maliny, pokruszą prażynkę oraz posiekane migdały. Można dodać musującą posypkę, ale nie jest ona konieczna. Wszystko mieszamy.

Tak przygotowaną masę wykładamy na blat tortu i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie nakładamy warstwę kremu. 

Masę pralinkową możemy przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce. Przed wyłożeniem na biszkopt musimy ją delikatnie ogrzać, aby nabrała półpłynnej konsystencji.

Do czego pasuje pralina malinowa?

Pralinka malinowa doskonale komponuje się z kremowymi masami z serkiem mascarpone, a także z kremem czekoladowym lub kawowym. W pralince maliny możemy zastąpić innymi liofilizowanymi owocami, ale najlepsze są te z kwaśną nutą. 

Komentarze