Tort czekoladowy z masą czekoladową |
Biszkopt czekoladowy
- 5 jajek
- 4 łyżek mąki pszennej (może być tortowa)
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka skórki otartej z pomarańczy
- szczypta soli, cukier waniliowy lub esencja waniliowa
Masa czekoladowa
- 2 żółtka
- ¾ kostki miękkiego masła
- 100 g czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- odrobina wiśniówki lub rumu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy lub ubijamy mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe. Białka również ubijamy - tym razem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładamy warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i kakao. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Wszystko delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C. Biszkopt jest gotowy, gdy po sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, patyczek jest suchy.
Gdy biszkopt stygnie, przygotowujemy masę bardzo czekoladową i odrobię alkoholową ;) Kawę rozpuszczamy w ok. ½ szklanki gorącej wody i dodajemy wiśniówkę lub rum. Czekoladę również rozpuszczamy, ale w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. I oczywiście studzimy. Miękkie masło ucieramy pałką (najlepiej w makutrze) lub mikserem na puch, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Do masy dodajemy kolejno żółtka i ucieramy aż wszystko się połączy, a na koniec wszystko mieszamy z wystudzoną, płynną czekoladą. Dla podbicia smaku można dodać odrobinę spirytusu. Uwaga! zbyt duża ilość spowoduje, że masa będzie rzadka.
Biszkopt kroimy na dwa lub trzy blaty - według uznania - i przekładamy masą czekoladową. Każdy blat przed posmarowaniem masą warto nasączyć np. słodką czarną kawą. Kawa doskonale podkreśla smak czekolady. ¼ masy warto zostawić do dekoracji, aby ewentualne “kupne” dodatki miały się czego trzymać.
Gotowy tort ozdabiamy według uznania i chłodzimy. Smacznego świętowania!
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń