Bardzo czekoladowy tort urodzinowy

Tort czekoladowy z masą czekoladową
Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła i czekolady lub ganache. Dekoracja to już inna kwestia i tu można trochę zaszaleć :) Oto przepis na bardzo czekoladowy tort biszkoptowy :)

Biszkopt czekoladowy

  • 5 jajek
  • 4 łyżek mąki pszennej (może być tortowa)
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli, cukier waniliowy lub esencja waniliowa

 

Masa czekoladowa

  • 2 żółtka
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 100 g czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • odrobina wiśniówki lub rumu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy lub ubijamy mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe. Białka również ubijamy - tym razem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładamy warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i kakao. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Wszystko delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C. Biszkopt jest gotowy, gdy po sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, patyczek jest suchy.

Gdy biszkopt stygnie, przygotowujemy masę bardzo czekoladową i odrobię alkoholową ;) Kawę rozpuszczamy w ok. ½ szklanki gorącej wody i dodajemy wiśniówkę lub rum. Czekoladę również rozpuszczamy, ale w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. I oczywiście studzimy. Miękkie masło ucieramy pałką (najlepiej w makutrze) lub mikserem na puch, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Do masy dodajemy kolejno żółtka i ucieramy aż wszystko się połączy, a na koniec wszystko mieszamy z wystudzoną, płynną czekoladą. Dla podbicia smaku można dodać odrobinę spirytusu. Uwaga! zbyt duża ilość spowoduje, że masa będzie rzadka.

Biszkopt kroimy na dwa lub trzy blaty - według uznania - i przekładamy masą czekoladową. Każdy blat przed posmarowaniem masą warto nasączyć np. słodką czarną kawą. Kawa doskonale podkreśla smak czekolady. ¼ masy warto zostawić do dekoracji, aby ewentualne “kupne” dodatki miały się czego trzymać.

Gotowy tort ozdabiamy według uznania i chłodzimy. Smacznego świętowania!

Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię