Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym



Tort z orzechów laskowych
Tort orzechowy to niezwykle wyrafinowany smakołyk, szczególnie ten przygotowany z orzechów laskowych. Jego delikatny, smak idealnie komponuje się z nutą rumu i aksamitną gładkością bitej śmietany z serkiem mascarpone. Chociaż tort z orzechów laskowych jest o wiele delikatniejszy niż też z orzechów włoskich, to jest pieczony stosunkowo rzadko. Oto prosty przepis na wspaniały tort orzechowy.

Biszkopt z orzechów laskowych: potrzebne składniki

  • 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych (ok. 10 dag)
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli

Krem śmietankowy: potrzebne składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Pół kieliszka rumu lub aromat rumowy
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych

Poncz do tortu

  • Pół szklanki czarnej herbaty
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Kieliszek rumu

Przygotowanie biszkoptu


Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów lub w blenderze, a następnie mieszamy z bułką tartą. Teraz kolej na ubijanie żółtek i białek. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na białą, puszysta masę. Gdy żółtka są ubite, przygotowujemy pianę z białek – ponownie wykorzystujemy mikser i ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Gdy mamy wszystko gotowe, na masę z żółtek porcjami wykładamy pianę oraz orzechy połączone bułką tartą. Wszystko delikatnie mieszamy, na końcu dodając rum i wanilię. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 0-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Biszkopt jest gotowy, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Po zakończeniu pieczenia ciasto do wystygnięcia można pozostawić w uchylonym piekarniku.

Krem śmietankowy

Krem śmietankowy to dosłownie kilka minut pracy. Na początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody, a po kilku minutach zalewamy ją odrobiną wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gdy śmietana jest dobrze ubita dodajemy partiami serek mascarpone i cukier puder. Wszystko lekko miksujemy tak, aby nie było grudek. Na końcu dolewamy wystudzoną, płynną żelatynę i aromaty. Nasz krem jest już gotowy. Można dodać trochę zmielonych orzechów laskowych dla podkręcenia smaku.

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Przed przełożeniem kremem każdy blat delikatnie nasączmy zimnym ponczem (herbata zagotowana z rumem, cukrem i cytryną). Na każdy blat nakładamy lekko schłodzony krem i kładziemy kolejna warstwę. Tort zdobimy pozostałym kremem i… gotowe!

Jak się okazuje wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego deseru można kupić w przystępnych cenach i nie zrujnować domowego budżetu. Wiele dań, których przygotowanie wydaje się być kosztowne można bez problemu wykonać z produktów dostępnych dyskoncie, a nasi goście będą zachwyceni efektem! Jeżeli szukacie fajnych ofert, po prostu odwiedźcie stronę blix.pl i wybierajcie!

Komentarze

  1. Tez próbowałam takie z dodatkiem piwa. Kolejne wspaniałe odkryte. Gazetki promocje może ktoś skorzysta https://gazetkipromocje.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze podac wielkosc foremki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię