Tort z orzechów laskowych |
Tort orzechowy to niezwykle wyrafinowany smakołyk,
szczególnie ten przygotowany z orzechów laskowych. Jego delikatny, smak
idealnie komponuje się z nutą rumu i aksamitną gładkością bitej śmietany z
serkiem mascarpone. Chociaż tort z orzechów laskowych jest o wiele
delikatniejszy niż też z orzechów włoskich, to jest pieczony stosunkowo rzadko.
Oto prosty przepis na wspaniały tort orzechowy.
Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów lub w blenderze, a następnie mieszamy z bułką tartą. Teraz kolej na ubijanie żółtek i białek. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na białą, puszysta masę. Gdy żółtka są ubite, przygotowujemy pianę z białek – ponownie wykorzystujemy mikser i ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Gdy mamy wszystko gotowe, na masę z żółtek porcjami wykładamy pianę oraz orzechy połączone bułką tartą. Wszystko delikatnie mieszamy, na końcu dodając rum i wanilię. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 0-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Biszkopt jest gotowy, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Po zakończeniu pieczenia ciasto do wystygnięcia można pozostawić w uchylonym piekarniku.
Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Przed przełożeniem kremem każdy blat delikatnie nasączmy zimnym ponczem (herbata zagotowana z rumem, cukrem i cytryną). Na każdy blat nakładamy lekko schłodzony krem i kładziemy kolejna warstwę. Tort zdobimy pozostałym kremem i… gotowe!
Jak się okazuje wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego deseru można kupić w przystępnych cenach i nie zrujnować domowego budżetu. Wiele dań, których przygotowanie wydaje się być kosztowne można bez problemu wykonać z produktów dostępnych dyskoncie, a nasi goście będą zachwyceni efektem! Jeżeli szukacie fajnych ofert, po prostu odwiedźcie stronę blix.pl i wybierajcie!
Biszkopt z orzechów laskowych: potrzebne składniki
- 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych (ok. 10 dag)
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
Krem śmietankowy: potrzebne składniki
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Pół kieliszka rumu lub aromat rumowy
- Kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
Poncz do tortu
- Pół szklanki czarnej herbaty
- 2 plasterki cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- Kieliszek rumu
Przygotowanie biszkoptu
Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów lub w blenderze, a następnie mieszamy z bułką tartą. Teraz kolej na ubijanie żółtek i białek. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na białą, puszysta masę. Gdy żółtka są ubite, przygotowujemy pianę z białek – ponownie wykorzystujemy mikser i ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Gdy mamy wszystko gotowe, na masę z żółtek porcjami wykładamy pianę oraz orzechy połączone bułką tartą. Wszystko delikatnie mieszamy, na końcu dodając rum i wanilię. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 0-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Biszkopt jest gotowy, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Po zakończeniu pieczenia ciasto do wystygnięcia można pozostawić w uchylonym piekarniku.
Krem śmietankowy
Krem śmietankowy to dosłownie kilka minut pracy. Na początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody, a po kilku minutach zalewamy ją odrobiną wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gdy śmietana jest dobrze ubita dodajemy partiami serek mascarpone i cukier puder. Wszystko lekko miksujemy tak, aby nie było grudek. Na końcu dolewamy wystudzoną, płynną żelatynę i aromaty. Nasz krem jest już gotowy. Można dodać trochę zmielonych orzechów laskowych dla podkręcenia smaku.Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Przed przełożeniem kremem każdy blat delikatnie nasączmy zimnym ponczem (herbata zagotowana z rumem, cukrem i cytryną). Na każdy blat nakładamy lekko schłodzony krem i kładziemy kolejna warstwę. Tort zdobimy pozostałym kremem i… gotowe!
Jak się okazuje wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego deseru można kupić w przystępnych cenach i nie zrujnować domowego budżetu. Wiele dań, których przygotowanie wydaje się być kosztowne można bez problemu wykonać z produktów dostępnych dyskoncie, a nasi goście będą zachwyceni efektem! Jeżeli szukacie fajnych ofert, po prostu odwiedźcie stronę blix.pl i wybierajcie!
Tez próbowałam takie z dodatkiem piwa. Kolejne wspaniałe odkryte. Gazetki promocje może ktoś skorzysta https://gazetkipromocje.pl/
OdpowiedzUsuńProsze podac wielkosc foremki
OdpowiedzUsuń