Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami

Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami

Maj to miesiąc truskawek, więc właśnie w maju warto przygotować jak najwięcej smakołyków z truskawkami, bo właśnie w maju truskawki są najlepsze. Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami to propozycja dla miłośników truskawek i aromatycznej czekolady. Do tego delikatny krem śmietankowy, który podkreśla głęboki smak ciasta czekoladowego i słodki, świeży smak dojrzałych truskawek. Przepis na tort czekoladowy z truskawkami polecam wszystkim majowym łakomczuchom!

Składniki na ciasto czekoladowe do tortu

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 4 jaja
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Składniki na budyniowy krem śmietankowy

  • 450 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę z czekoladą

  • 100 g czekolady (jedna tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej do wyboru)
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 30 dag dojrzałych truskawek i kilka listków mięty do dekoracji,
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ½ kieliszka rumu lub wiśniówki
  • ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami

Ciasto czekoladowe

Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy na puch mikserem lub rózgą. Do utartego masła dodajemy porcjami cukier puder i dalej ucieramy masło. Teraz do masy maślanej wbijamy po jednym żółtku i dalej miksujemy lub ucieramy masę.

W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączone suche składniki stopniowo łączymy z ubitym masłem z żółtkami. Najlepiej zredukować obroty miksera, a do mieszania wykorzystać spiralne końcówki.

Na koniec schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Teraz pianę delikatnie łączymy z ciastem czekoladowym i wszystko mieszamy łopatką! Teraz nie używamy już miksera.

Tak przygotowane ciasto wlewamy do małej tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy ok. godziny do “suchego patyczka”. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i dopiero wówczas wyciągamy je z tortownicy.

Śmietankowa masa budyniowa

W czasie gdy ciasto stygnie przygotowujemy budyniowy krem śmietankowy. Jest to tradycyjny przepis na masę budyniową, w naszej rodzinie obecny od kilkudziesięciu lat. Przygotowanie masy zaczynamy od domowego budyniu. 450 ml mleka dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Jedną połowę wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka wsypujemy cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszane mąki z cukrem.

Teraz budyń zacznie gęstnieć, dlatego trzeba wszystko bardzo dokładnie mieszać 0 najlepiej rózgą. Budyń musi się zagotować i warto potrzymać go na ogniu 2-3 minut. Trzeba bardzo uważać, żeby budyniu nie przypalić! Uwaga! Budyń na krem będzie bardzo gęsty, ale taki właśnie powinien być. Teraz zostawiamy go do całkowitego wystygnięcia.

Mleko można aromatyzować także naturalną wanilią w laskach. Laskę wanilii przecinamy, wydobywamy ziarenka i wrzucamy do mleka. Dodajemy także pozostały strąk. Przed wlaniem mąki strąki usuwamy.

Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru pudru. Teraz stopniowo dodajemy zimny budyń i wszystko cały czas miksujemy lub ucieramy. Do miksowania warto użyć spiralnych końcówek a mikser ustawić na wysokie obroty - wówczas masa budyniowa będzie bardziej puszysta i delikatna. Gdy składniki się połączą śmietankowa masa budyniowa jest gotowa.

Przekładamy tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami

Przygotowujemy poncz do nasączenia ciasta. W filiżance wrzątkiem zalewamy łyżeczkę kakao z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, odrobiny cukru i alkoholu. Wszystko zostawiamy do wystygnięcia.

Truskawki płuczemy i pozbawiamy szypułek i osuszamy. Połowę truskawek kroimy w ćwiartki lub połówki. Drugą część pozostawiamy do dekoracji boków i wierzchu tortu.

Ciasto czekoladowe przekrawamy na 2 lub 3 blaty - w zależności od naszego upodobania. Spodni blat nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę masy. Na masę układamy warstwę pokrojonych truskawek. Na krem kładziemy drugi blat czekoladowy, który też nasączamy ponczem. Następnie nakładamy kolejną warstwę kremu i truskawek.
Całość przykrywamy trzecim blatem i również polewamy go ponczem.

Polewa z czekolady

Gotowy tort dekorujemy polewą z czekolady. W rondelku podgrzewamy masło, ale tylko tyle, żeby się rozpuściło. Masło nie może się “zagotować” ani przypalić. Do ciepłego masła dodajemy drobno pokruszoną czekoladą. Teraz wystarczy dokładnie wymieszać składniki do całkowitego połączenia i polewa gotowa.

Ciepłą polewą polewamy wierzch tortu. Na koniec cały tort dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami świeżej mięty.

Tort czekoladowy z truskawkami i kremem śmietankowym


Tort czekoladowy z truskawkami i kremem budyniowym

Komentarze