Tort węgierski - klasyka deserów - czekolada, wiśnie, alkohol |
Tort węgierski, ten prawdziwy, powinni jeść tylko dorośli smakosze. Dlaczego? Ponieważ nieodzownym dodatkiem do tego specjału są wiśnie w alkoholu i to w znacznej ilości. Tort węgierski to idealne połączenie czekolady, wiśni i właśnie nuty alkoholu, który dodaje szaleństwa temu wspaniałemu deserowi. Oto przepis na klasyczny tort węgierski - tu nie liczymy kalorii ;)
Składniki na tort węgierski
Lekki biszkopt czekoladowy
- 5 jajek
- 2,5 łyżki mąki krupczatki
- 2,5 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Szczypta soli
Masa czekoladowa
- 25 dag miękkiego masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 0,5 tabliczki czekolady (ok. 50 g)
- Wiśnie w alkoholu lub inne bakalie - według uznania
Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, a białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do miski. Na ubite żółtka wykładamy na przemian porcjami mąkę z kakao oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy silikonową łopatka i pieczemu ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy.
Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem. Na końcu dodajemy chłodną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie łączymy składniki.Masę można ucierać mikserem, jednak najlepsza jest ucierana ręcznie, za pomocą tradycyjnej, drewnianej pałki. Na koniec do masy dodajemy odsączone wiśnie w alkoholu lub inne bakalie według uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa.
Jaka czekolada do tego kremu?
OdpowiedzUsuń