Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu

Tort węgierski - klasyka deserów - czekolada, wiśnie, alkohol

Tort węgierski, ten prawdziwy, powinni jeść tylko dorośli smakosze. Dlaczego? Ponieważ nieodzownym dodatkiem do tego specjału są wiśnie w alkoholu i to w znacznej ilości. Tort węgierski to idealne połączenie czekolady, wiśni i właśnie nuty alkoholu, który dodaje szaleństwa temu wspaniałemu deserowi. Oto przepis na klasyczny tort węgierski - tu nie liczymy kalorii ;)

Składniki na tort węgierski

Lekki biszkopt czekoladowy

  • 5 jajek
  • 2,5 łyżki mąki krupczatki
  • 2,5 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Szczypta soli

Masa czekoladowa

  • 25 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 0,5 tabliczki czekolady (ok. 50 g)
  • Wiśnie w alkoholu lub inne bakalie - według uznania

Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, a białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę mieszamy z  kakao i przesiewamy do miski. Na ubite żółtka wykładamy na przemian porcjami mąkę z kakao oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy silikonową łopatka i pieczemu ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy.

Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem. Na końcu dodajemy chłodną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie łączymy składniki.Masę można ucierać mikserem, jednak najlepsza jest ucierana ręcznie, za pomocą tradycyjnej, drewnianej pałki. Na koniec do masy dodajemy odsączone wiśnie w alkoholu lub inne bakalie według uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu.

Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię