Tort śmietankowo-jogurtowy z truskawkami

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Szczypta soli, cukier waniliowy

Krem śmietankowo-jogurtowy

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

300 g świeżych truskawek
Galaretka truskawkowa


Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min w 180 st. C. Po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek powinien być suchy.

Przygotować krem. Żelatyną rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i następnie ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać stopniowo schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę i dalej krótko ubijać. Na koniec łyżką dodać jogurt i delikatnie wymieszać.

Galaretka truskawkowa: Gotową galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody (jeżeli jest to porcja na 500 ml). Wystudzić i wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Na każdym układać warstwę kremu śmietankowego, pokrojone truskawki i przykrywać kolejnym. Wierzch udekorować  kremem, całymi owocami lub połówkami owoców i całość pokryć tężejącą galaretką – tak, żeby nie spłynęła z tortu.