Biszkopt
Krem śmietankowo-jogurtowy
300 g świeżych truskawek
Galaretka truskawkowa
Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min w 180 st. C. Po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek powinien być suchy.
Przygotować krem. Żelatyną rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i następnie ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać stopniowo schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę i dalej krótko ubijać. Na koniec łyżką dodać jogurt i delikatnie wymieszać.
Galaretka truskawkowa: Gotową galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody (jeżeli jest to porcja na 500 ml). Wystudzić i wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Na każdym układać warstwę kremu śmietankowego, pokrojone truskawki i przykrywać kolejnym. Wierzch udekorować kremem, całymi owocami lub połówkami owoców i całość pokryć tężejącą galaretką – tak, żeby nie spłynęła z tortu.
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- Szczypta soli, cukier waniliowy
Krem śmietankowo-jogurtowy
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
300 g świeżych truskawek
Galaretka truskawkowa
Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min w 180 st. C. Po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek powinien być suchy.
Przygotować krem. Żelatyną rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i następnie ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać stopniowo schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę i dalej krótko ubijać. Na koniec łyżką dodać jogurt i delikatnie wymieszać.
Galaretka truskawkowa: Gotową galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody (jeżeli jest to porcja na 500 ml). Wystudzić i wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Na każdym układać warstwę kremu śmietankowego, pokrojone truskawki i przykrywać kolejnym. Wierzch udekorować kremem, całymi owocami lub połówkami owoców i całość pokryć tężejącą galaretką – tak, żeby nie spłynęła z tortu.