Prosta sałatka z tuńczykiem i ziemniakami w stylu wiejskim |
Polecam przepis na bardzo prostą, ale pyszną sałatkę z tuńczykiem, ziemniakami i kiszonym ogórkiem, z dodatkiem lekkiego dressingu - bez majonezu ;) Siła tej sałatki tkwi w jej składnikach. Według mnie najlepszy jest tuńczyk w oleju lub oliwie i taki w całym kawałku. Tuńczyki sałatkowe nie nadają się do jedzenia ;) Do tego ziemniak sałatkowy (typ A) i domowy kiszony ogórek. Proste i pyszne!
Składniki na sałatkę z tuńczykiem, ziemniakami i ogórkiem kiszonym
- 3 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach i pokrojone w kostkę
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 mała cebula - biała lub czerwona
- 2 średnie ogórki kiszone lub jeden duży
- sok z połowy cytryny
- ok. 70 ml oliwy extra vergine
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem, ziemniakami i koszonym ogórkiem po wiejsku
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po ostygnięciu obieramy je ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Przedkładamy do miski. Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, rozdrabniamy widelcem na wyczuwalne kawałki i dodajemy do ziemniaków.
Ogórki kroimy w kostkę, kroimy cebulę - w kostkę lub piórka. Jeżeli cebula jest bardzo ostra, możemy przez minutę zblanszować ją we wrzątku z cukrem. Ogórki i cebulę dodajemy do pozostałych składników. Wszystko delikatnie mieszamy, lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotowujemy dressing. Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, lekko go solimy, możemy dodać trochę cukru. Dolewamy oliwę, szczelnie zakręcamy słoik i intensywnie potrząsamy, aby uzyskać emulsję. Taki dressingiem polewamy sałatkę tuńczykową. Na koniec posiekana natka pietruszki i sałatka z tuńczykiem, ziemniakami i kiszonym ogórkiem po wiejsku gotowa!
Dressing możemy zastąpić majonezem, sosem jogurtowym lub skropić jedynie olejem rzepakowym. Sałatka też będzie pyszna :) Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię