Sałatka szopska - Bałkany na talerzu

Sałatka szopska w szklanej misce - bałkański przysmak gotowy w 5 minut


Sałatka szopska nieodparcie kojarzy się z Bałkanami i wakacjami w Bułgarii oraz na południu Chorwacji, w Czarnogórze, Serbii lub Macedonii. Ta pyszna, lekka sałatka to idealny dodatek do mięsnych dań obiadowych, a także świetna przekąska, którą można podać z pieczywem. 

Sałatka szopska - przysmak z Bałkanów 

Siłą tej przepysznej sałatki są proste składniki najwyższej jakości - pomidory, ogórki, cebula i najważniejsze - ser! Często w przepisach pojawia się jeszcze świeża papryka, jednak w czasie wielu podróży po Balkanach, sałatkę szopska zawsze jadałam w wersji, którą tu przedstawiam.

Sałatka szopska - przepis 

Potrzebne składniki:

  • 2 pomidory malinowe, 

  • 2 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy, 

  • 1 mała cebula czerwona, 

  • ser solankowy typu bałkańskiego - np. feta lub bryndzą, 

  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny wg uznania. 

Jak zrobić sałatkę szopską? 

Wykonanie sałatki szopskiej jest banalnie proste. Pomidory i ogórki kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę lub cienkie piórka. 

W miseczce układamy warstwę ogórków, następnie warstwę cebuli, a na koniec warstwę pomidorów. Wierzch sałatki szopskiej posypujemy warstwą rozdrobnionego sera solankowego, która powinna utworzyć kopczyk. Sałatki nie trzeba solić, słony smak zapewnia ser. 

Przed podaniem sałatkę polewamy oliwą z oliwek. Możemy także skropić ją balsamico. 


Komentarze