Sałatka szopska nieodparcie kojarzy się z Bałkanami i wakacjami w Bułgarii oraz na południu Chorwacji, w Czarnogórze, Serbii lub Macedonii. Ta pyszna, lekka sałatka to idealny dodatek do mięsnych dań obiadowych, a także świetna przekąska, którą można podać z pieczywem.
Sałatka szopska - przysmak z Bałkanów
Siłą tej przepysznej sałatki są proste składniki najwyższej jakości - pomidory, ogórki, cebula i najważniejsze - ser! Często w przepisach pojawia się jeszcze świeża papryka, jednak w czasie wielu podróży po Balkanach, sałatkę szopska zawsze jadałam w wersji, którą tu przedstawiam.
Sałatka szopska - przepis
Potrzebne składniki:
2 pomidory malinowe,
2 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy,
1 mała cebula czerwona,
ser solankowy typu bałkańskiego - np. feta lub bryndzą,
oliwa z oliwek i ocet balsamiczny wg uznania.
Jak zrobić sałatkę szopską?
Wykonanie sałatki szopskiej jest banalnie proste. Pomidory i ogórki kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę lub cienkie piórka.
W miseczce układamy warstwę ogórków, następnie warstwę cebuli, a na koniec warstwę pomidorów. Wierzch sałatki szopskiej posypujemy warstwą rozdrobnionego sera solankowego, która powinna utworzyć kopczyk. Sałatki nie trzeba solić, słony smak zapewnia ser.
Przed podaniem sałatkę polewamy oliwą z oliwek. Możemy także skropić ją balsamico.
Petarda!!! Przygotowana z sezonowych warzyw i dobrej oliwy smakuje jak na wakacjach w Chorwacji, Bułgarii czy Grecji! Mega jako dodatek do grilla!!
OdpowiedzUsuń