Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem |
Sałatka z tuńczyka zagościła na polskich stołach na początku lat 90. ubiegłego wieku i od tamtego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Istnieją setki przepisów na sałatkę z tuńczykiem ale warto czasami wrócić do sprawdzonych receptur, w których królują majonez i żółty ser.
Składniki na tradycyjną sałatkę z tuńczyka
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 100 g dobrego żółtego sera
- 2 lub 3 kiszone ogórki
- pół cebuli
- 2 - 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz do smaku
Tę sałatkę można przygotować także w wersji warstwowej. W tej wersji ser żółty ścieramy na tarce, a kolejne warstwy polewamy sosem majonezowym. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię