Tradycyjna sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem


Sałatka z tuńczyka zagościła na polskich stołach na początku lat 90. ubiegłego wieku i od tamtego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Istnieją setki przepisów na sałatkę z tuńczykiem ale warto czasami wrócić do sprawdzonych receptur, w których królują majonez i żółty ser.

Składniki na tradycyjną sałatkę z tuńczyka

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • ok. 100 g dobrego żółtego sera
  • 2 lub 3 kiszone ogórki
  • pół cebuli
  • 2 - 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku
Sałatka z tuńczyka jest naprawdę prosta do przygotowania. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę oraz sparzenia jej we wrzątku przez 2-3 minut. Cebulę i kukurydzę odcedzamy, z tuńczyka odlewamy zalewę, ser żółty oraz ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w dość dużej misce. Na koniec dodajemy majonez lub sos majonezowo-jogurtowy - według uznania. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w lodówce na min. 20 minut.

Tę sałatkę można przygotować także w wersji warstwowej. W tej wersji ser żółty ścieramy na tarce, a kolejne warstwy polewamy sosem majonezowym. Smacznego!

Komentarze