Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkach

Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkach
Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkach

Śledzie i śmietana to połączenie klasyczne, do tego delikatny aromat i chrupkość jabłek, ostrość chrzanu i pikantna słodycz cebuli. Śledzie w śmietanie można podać na wiele sposobów. Dziś proponuję tę pyszną przekąskę podaną w tartaletkach z kruchego ciasta. Taki sposób serwowania to idealne rozwiązanie na imprezy ze szwedzkim stołem, ale nie tylko. Śledzie w kruchych babeczkach pięknie się prezentują i świetnie smakują.

Składniki na śledzie w śmietanie 

  • 4 płaty solonych śledzi 
  • ¾  szklanki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 jabłko deserowe
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki mleka
  • pieprz, sól i cukier do smaku

Składniki na kruche tartaletki

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie śledzi w śmietanie z jabłkiem i chrzanem

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około 4 godzin. Następnie wodę odlewamy, a płaty śledziowe zalewamy zimnym mlekiem. Zostawiamy jeszcze w mleku na 2 godziny. Tak przygotowane śledzie odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w centymetrową kostkę lub paski

Cebulę kroimy w drobną kostkę i blanszujemy we wrzątku przez 2 do 3 minut, a następnie zostawiamy na sitku, aby odciekła. Jabłko ucieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie straciło koloru.  

Teraz cebulę i jabłka mieszamy ze śmietaną lub jogurtem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chrzanem i ewentualnie cukrem. Do sosu dodajemy pokrojone śledzie i odstawiamy w chłodne miejsce

Przygotowanie kruchych tartaletek

Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Zimne masło i mąkę wrzucamy do miski i siekamy za pomoc specjalnej siekaczki do kruchego ciasta lub noża. Gdy uzyskamy grudki,b oraz sól i pieprz. Szybko zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki babeczkowe dokładnie natłuszczamy i wyklejmy ciastem. Tarteletki pieczemy 8 do 10 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek.

Przed podaniem przekładamy śledzie do kruchych babeczek, dekorujemy natką i serwujemy naszym gościom! :)

Do podania śledzi możemy także wykorzystać gotowe kruche babeczki, które można kupić w niektórych sklepach lub piekarniach.

Przepisy na śledzie: 


Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię