Śledzie w śmietanie z jabłkiem w kruchych tartaletkach |
Śledzie i śmietana to połączenie klasyczne, do tego delikatny aromat i chrupkość jabłek, ostrość chrzanu i pikantna słodycz cebuli. Śledzie w śmietanie można podać na wiele sposobów. Dziś proponuję tę pyszną przekąskę podaną w tartaletkach z kruchego ciasta. Taki sposób serwowania to idealne rozwiązanie na imprezy ze szwedzkim stołem, ale nie tylko. Śledzie w kruchych babeczkach pięknie się prezentują i świetnie smakują.
Składniki na śledzie w śmietanie
- 4 płaty solonych śledzi
- ¾ szklanki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 jabłko deserowe
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szklanki mleka
- pieprz, sól i cukier do smaku
Składniki na kruche tartaletki
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie śledzi w śmietanie z jabłkiem i chrzanem
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około 4 godzin. Następnie wodę odlewamy, a płaty śledziowe zalewamy zimnym mlekiem. Zostawiamy jeszcze w mleku na 2 godziny. Tak przygotowane śledzie odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w centymetrową kostkę lub paski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i blanszujemy we wrzątku przez 2 do 3 minut, a następnie zostawiamy na sitku, aby odciekła. Jabłko ucieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie straciło koloru.
Teraz cebulę i jabłka mieszamy ze śmietaną lub jogurtem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chrzanem i ewentualnie cukrem. Do sosu dodajemy pokrojone śledzie i odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowanie kruchych tartaletek
Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Zimne masło i mąkę wrzucamy do miski i siekamy za pomoc specjalnej siekaczki do kruchego ciasta lub noża. Gdy uzyskamy grudki,b oraz sól i pieprz. Szybko zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki babeczkowe dokładnie natłuszczamy i wyklejmy ciastem. Tarteletki pieczemy 8 do 10 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek.
Przed podaniem przekładamy śledzie do kruchych babeczek, dekorujemy natką i serwujemy naszym gościom! :)
Do podania śledzi możemy także wykorzystać gotowe kruche babeczki, które można kupić w niektórych sklepach lub piekarniach.
Przepisy na śledzie:
- Szwedzka sałatka śledziowa z burakami,
- Śledzie w musztardzie,
- Śledzie z suszonymi owocami,
- Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą,
- Śledzie marynowane w zalewie octowej,
- Śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym
Całość prezentuje się niezwykle kusząco!
OdpowiedzUsuńPolecam :) te śledziki są naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńFajna śledziowa przekąska ;)
OdpowiedzUsuńMega pomysł!! Na pewno zagości w mojej kuchni 😀
OdpowiedzUsuń