Śledzie w musztardzie. Przepis na świąteczne śledzie bez majonezu

Śledzie marynowane w musztardzie

Śledzie w musztardzie to bardzo prosta i bardzo pyszna przystawka. Musztarda i miód wspaniale pasują do słonych śledzi, a kwas i cukier sprawiają, że śledzie stają się mięciutkie i kremowe. Polecam przepis na świąteczne śledzie w musztardzie, bez dodatku majonezu!

Śledzie w musztardzie — składniki

  • 4 solone filety śledziowe
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki musztardy kremskiej lub miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie świątecznych śledzi w musztardzie bez dodatku majonezu

Przygotowanie śledzi marynowanych w musztardzie zaczynamy od namoczenia płatów solonych śledzi przez 2 do 3 godzin w zimnej wodzie, z dodatkiem odrobiny mleka. Następnie filety osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki (ok. 3 cm).
Cebulę kroimy w piórka i blanszujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru. Wykładamy na sitko i odcedzamy.
Teraz przygotowujemy sos musztardowo-miodowy, w którym będziemy marynować śledzie. Łączymy musztardy, miód oraz olej i pieprz tak, aby powstała aksamitna zalewa. Sos musztardowy powinien być dość słodki, dlatego warto go skosztować i w razie potrzeby dodajemy miód lub cukier.
W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi i cebuli, a każdą polewamy sosem musztardowym. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 dni, ale im dłużej śledzie marynują się w musztardzie, tym są smaczniejsze.

Komentarze